Ново признање за ТВ Форум – „Златна буклија“ за Милеву Малешић

Ново признање за ТВ Форум – „Златна буклија“ за Милеву Малешић

На 17. Међународном фестивалу документарног филма у Великој Плани, у конкуренцији 280 пријава из 12 земаља, прва награда „Златна буклија“ уручена је Милеви Малешић, директорки ТВ Форум за документарни филм „Име је знак“. Стручни жири је награду доделио за сценаристички приступ појави у животу која има анегдотски карактер, али чије последице сежу дубоко у судбину јунака.

„Латинску изреку Nomen est omen Милева Малешић користи за бритку окосницу претварања једног  породичног презимена Калајитовић, четничког команданта Вука Калајитовића, са златарских обронака у злу коб која прати његове Калаје – потомке! Живот приређује свакојаке враголије, али и драматичне обрте. Име је, често знамен којега се потомци не могу генерацијама ослободити! Режија Милеве Малешић једноставним поступком излаже ово драмско градиво, треперећи између драмске комедије и драмске трагедије“ – образложење је стручног жирија Фестивала.

Новинарка која је урадила тај филм добила је другу значајну награду код нас на фестивалу, прву награду „Златна буклија“, са образложењем да је то изузетно филмско дело и изузетан новинарски запис. Буклија се не упућује свакоме, већ само драгим особама. Те драге особе су биле са нама данас овде и желимо да се поново врате – истакао је директор Фестивала Живомир Жића Михајловић.

Међународни Фестивал документарног филма у Великој Плани је окупио ствараоце из 12 земаља. Награда за животно дело додељена је филмском и позоришном редитељу из Београда Браниславу Kичићу.

Награђени документарни филм о судбини породице Калајитовић можете погледати у наставку:

Подели на мрежама

Повезани чланци