НСЗ – сопствени бизнис покренуће 30 незапослених у Пријепољу

НСЗ – сопствени бизнис покренуће 30 незапослених у Пријепољу

У оквиру мера активне политике запошљавања у просторијама филијале Националне службе за запошљавање у Пријепољу додељени су уговори за субвенције за самозапошљавање. Подршку за покретање бизниса у Пријепољу добило је 30 незапослених лица за шта је издвојено 7 и по милиона динара.

На списку делатности које незапослени желе да покрену овим средствима су углавном конфекцијске и кројачке радње, израда сувенира, молерске, електричарске и друге занатске радње… Уз помоћ субвенција, ове године посао су покренуле и три особе са инвалидитетом и две особе ромске популације.

Александра Баковић се одлучила да добијена средства уложи у посао израде жичаних ограда и тако употпуни породични посао.

Студирала сам Факултет техничких наука, смер ИТ, али сам одлучила да се вратим у Пријепоље и помогнем својој породици у бизнису, тако да ће ова субвенција такође помоћи да унапредим њихово пословање – рекла је Александра Баковић.  

Ове године за ову врсту субвенције, интересовање је било највеће до сада. Од 256 пријављених у четири општине које Филијала покрива, субвенције су одобрене за 72-оје корисника за шта је издвојено нешто више од 18 милиона динара.

По општинама, 30 уговора о самозапошљавању додељено је у општини Пријепоље, 21 у општини Прибој, 12 у Сјеници и 9 уговора у Новој Вароши. Анализом 118 предмета по програму самозапошљавања из 2019. године где су обухваћени и редовни јавни позиви и позиви по Локалним акционим плановима, увидели смо да је 68 предузетника било активно што је негде проценат од 54, 5 % од укупног броја, а шест месеци након уговорене обавезе, активно је било њих 78, што је изузетан проценат – истакла је в.д. директорке Филијале НСЗ у Пријепољу Рафета Хајдаревић.

У Националној служби запошљавања се надају да ће се сарадња са садашњим корисницима субвенција наставити као са будућим  предузетницима и предузетницама који ће запошљавати нове раднике.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци