Дан устанка народа Србије 7. јул у Пријепољу – време не сме да избрише оно што се срцем запише

Дан устанка народа Србије 7. јул у Пријепољу – време не сме да избрише оно што се срцем запише

Полагањем цвећа на споменик у Парку народних хероја Удружење бораца, потомака и поштовалаца народно ослободилaчког рата Пријепоље обележило је Дан устанка народа Србије, 7. јул и 81 годину од почетка антифашистичке борбе у Другом светском рату.

Уз стихове и тонове партизанских песама, чланови Удружења бораца, потомака и поштовалаца народно ослободилaчког рата у Пријепољу полагањем цвећа одали су пошту народним херојима, али и свима онима који су дали животе за слободу отаџбине. Идеја слободе и борбе за слободу, како је истакнуто на обележавању, идеја је који је наш народ водила кроз историју.

Да није било Косовског боја, не би било ни Првог ни Другог српског Устанка, не би било ни Бабинске буне, ни Првог и Другог Балканског рата. Не би било ни Првог светског рата, па ни народно – ослободилачког рата и револуције и једног из свег срца отпора агресији 1999. године. Све смо то претрпели и као народ ћемо и даље бити на бранику слободе наше отаџбине. Ми не смемо да заборавимо, јер како је Слободан Вучинић записао „ Не смемо дозволити да време избрише оно што се срцем запише“ – истакао је председник Удружења бораца, потомака и поштовалаца НОР-а Пријепоље Милан Лучић.

Иако се данас историјски ревизионизам упорно подстиче, континуирано минимизира значај народно-ослободилачког отпора и трају покушаји да се жртвама и злочинцима замена места, чланови Удружења подсећају да жртве оних који су пружили отпор окупатору обавезују на памћење и вредновање.

Народно – ослободилачки покрет је представљао широк фронт свих активиста народне власти, подржавалаца и симпатизера различитих уверења, социјалне, полне и старосне припадности који су били свесно опредељени да дају свој допринос у заједничкој борби против окупатора. У априлу 1941. године када је земља била у изгубљеном и безизлазном стању, када су краљ и влада избегли, генерали потписали капитулацију војске, једино је Комунистичка партија видела излаз и није прихватила пораз. Иако малобројна, у нашем срезу је било 18 чланова, преузела је на себе историјску одговорност и позвала све чланове да врше припрему и 4. јула позвала на оружани устанак – подсетио је члан Удружења бораца, потомака и поштовалаца НОР-а Пријепоље Љубиша Вуковић.  

Стихове песама посвећене народно – ослободилачкој борби казивала је Миња Лучић, а овогодишњем обележавању је присуствовао и председник Друштва српских домаћина Нићифор Аничић, пријатељ и покровитељ многих акција и манифестација овог удружења.

Погледајте видео прилог:

Подели на мрежама

Повезани чланци