Обележена 28. годишњица злочина у Штрпцима: Без правде за жртве и њихове породице

Обележена 28. годишњица злочина у Штрпцима: Без правде за жртве и њихове породице

Пријемом породица код председника општине и полагањем венаца на споменик у Шарампову у суботу је обележено 28. година од отмице и убиства 20 путника воза 671 у Штрпцима, цивила несрпске националности, међу којима и девет Пријепољаца.

Приликом пријема чланова породица девет жртава из Пријепоља, који су међу 20 отетих и убјених путника из воза 671, који се 27. фебруара 1993. године упутио из Београда у Бар, било је речи о начину на који су људи из воза селектовани и отети, о борби породица за истину о њиховим најмилијима, судском процесу.

Уследило је полагање цвећа на спомен обележју убијеним Бошњацима из Пријепоља, где су венац раније положили представници Бошњачког националног вијећа. Поред породица жртава, венце је положило општинско руководство, представници више политичких странака и представнице Жена у црном, које су истог дана стајањем у Кнез Михајловој са транспарентима на којима се налазе имена жртава подсетиле да овакви злочини не смеју бити заборављени.

Општина Пријепоље је све учинила и чини како би ублажила бол породицама отетих. Ми смо данас пред спомен обележјем, на месту где могу породице, пријатељи, суграђани и сви они који саосећају са породицама жртава да бар положе цвеће – рекао је Есад Хоџић, заменик председника општине Пријепоље.

Председник општине Пријепоље Владимир Бабић је истакао да овакве ствари никада не смеју бити заборављене, сви злочини морају бити откривени, а злочинци кажњени.

Јако нам је жао што се ово десило нашим суграђанима који ни на који начин нису скривили да буду одабрани и да страдају због свега овог што се дешавало у протеклом периоду на овим просторима. На сву срећу овај град је успео да се заштити, да остане достојанствен и присебан, да се ратни и ратно-хушкачки догађаји не прошире на ову територију. Општина Пријепоље не може никада заборавити ове људе и њихову жртву – рекао је Бабић.

Обележавању је присуствовала и народна посланица Самира Ћосовић, која је изразила саосећање са породицама отетих из воза, уз наду да ће држава Србија спровести све активности на расветљавању овог злочина и кажњавању налогодаваца и починилаца, а породицама жртава доделити статус цивилних жртава рата.

Готово три деценије од злочина и више од седам година од почетка суђења, правда још увек није задовољена.

Није то била никаква отмица, никакав непромишљен чин појединца или групе, није то била нека освета, већ смишљена и добро координирана акција учињена од стране војске Републике Србије, потпомогнута од стране власти у Србији, како полицијом тако и војском. За отмицу се знало месец дана пре, о томе је расправљао врх војске, врх полиције и цео колегијум железнице. Отмица је била најављена, десила се, ништа нису предузели, а онда свих ових 28 година настоје да се догађај заташка, да се не реши. Срамота је да сада неки од ових отмичара имају принадлежности као што су пензије, док породице жртава нису добиле статус цивилних жртава рата, нити било какво обештећење од државе Србије – истиче Наил Кајевић, представник породица жртава, чији је брат једна од жртава у Штрпцима.

Правна заступница породица жртава Марина Кљајић каже да није било никаквих помака када је у питању проналазак жртава, од како су пронађени посмртни остаци четири особе отете у Штрпцима.

У току су поступци пред судовима у Сарајеву против 10 и Београду против пет непосредних извршилаца овог злочина. Поступак се налази у фази главног претреса, изводе се докази и испитују сведоци, а према речима правне заступнице Марине Кљајић, поступак је додатно успорен због епидемије коронавируса.

До сада су правоснажном судском одлуком осуђена два лица. Небојша Ранисављевић је добио 15 година на суђењу у Бијелом Пољу, а Мићо Јовичић се нагодио са тужилаштвом и пристао да буде сведок у даљем процесуирању злочинаца и добио пет година – каже Кајевић.

Тог 27. фебруара 1993. године отети су Адем Аломеровић, Расим Ћорић, Нијазија Кајевић, Фикрет Мемовић, Мухидин Ханић, Џафер Топузовић, Сафет Прељевић, Февзија Зековић, Рифат Хусовић, Исмет Бабачић, Есад Капетановић, Фехим Бакија, Шећо Софтић, Рифат Хусовић, Јусуф Растодер, Сенад Ђечевић, Халил Зупчевић, Звјездан Зулић, Томо Бузов и једна особа тамне пути.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *