Обележено 79 година Пријепољске битке: одлучно рећи НЕ свакоме ко жели да умањи значај антифашистичке борбе

Обележено 79 година Пријепољске битке: одлучно рећи НЕ свакоме ко жели да умањи значај антифашистичке борбе

Међу остацима рушевина некадашње болнице у Шарампову, где је 1953. године подигнут спомен комплекс „4. децембар“, обележено је 79 година од Пријепољске битке. Са спомен комплекса поручено је да свакоме ко данас жели минимизирати значај антифашистичке борбе, треба одлучно рећи НЕ и да се сећање на славну прошлост мора сачувати.

Тог 4. децембра 1943. године  фашистичке снаге потпомогнуте колаборационистима напале су Пријепоље. Пријепољска битка се сматра једном од најтежих битака Народно-ослободилачког рата, када је у једном дану погинуло 458 бораца Прве Шумадијске бригаде, Друге и треће пролетерске, Друге далматинске, Четврте и Десете Крајишке бригаде, Милешевског, Пријепољског и Пљеваљског одреда. За 60 бораца Шумадијске бригаде још нису утврђени подаци. Сенима погинулих бораца и овог 4. децембра дошли су да се поклоне  њихови потомци, представници борачких организација и градова из Србије и Црне Горе, грађани и грађанке Пријепоља. Због сећања на оне који су дали своје животе за слободу, на скупу код спомен комплекса 4. децембра поручено је да никакво прекрајање историје није дозвољено.

Ја морам сада да кажем, управо због оних који то желе да ураде и да од жртви народа и од оних хероја направе убице, да им кажемо да неће проћи! Као што је млада Радмила Рада Мирић клицала са прозора ове полуразрушене болнице „пуцај Швабо још нас има живих“, е тако има и нас живих, достојних следбеника пролетерске идеје да кажемо: не можете у овоме парку да пишете да је то парк Вука Калаитовића. Не можете за овај мост који је био симбол борбе и отпора да дате име једнога турског освајача султана, који је био окупатор на овом подручју. Не можете Гимназији да мењате име професора Бранка Радићевића, који је погионуо као борац Треће пролетерске бригаде – истиче председник Удружења бораца НОР 1941 – 45. општине Пријепоље Милан Лучић.

Због херојске борбе, Пријепоље са Лимом ушло је у историју заједно са Неретвом, Сутјеском, Јабланицом и Тјентиштем. Пошто је то била борба за слободу свих који су живели у тадашњој земљи, предедник Општине Пријепоље Владимир Бабић је поручио:

Најмање што ми можемо да урадимо овде на овом месту је да дамо све од себе да са државама у окружењу живимо братски, сложно, да једни друге поштујемо, бранимо, чувамо, да заједнички градимо и идемо ка бољој будућности.

Испред Владе Србије, обележавању Пријепољксе битке присуствовао је државни секретар у Министарству за рад, борачка и социјална питања Зоран Антић. Он је подсетио на значај Пријепољске битке, осврнуо се и на историјске чињенице и додао да се зрелост једног друштва огледа и у спремности да се сачува сећање на историјске догађаје и личности и додао:

Другарице и другови, драги пријатељи, Србија своју прошлост чува због будућности. Даном обележавања Пријепољске битке ми симболишемо и борбу југословенских народа, борбу која по свом карактеру није била буржоаска борба за интересе владајуће класе и највиших слојева друштва, већ народноослободилачка и антифашистичка борба за ослобођење земље свих њених народа, борба за слободу за коју су дати милиони људских живота.

Поруке слободе и сећања на 4. децембар, преточене у бројне књиге и песме, казивали су Миња Лучић и Лазар Цвијовић. Организатори обележавања годишњице Пријепољске битке били су Општина Пријепоље и Удружење бораца, потомака и поштовалаца Народноослободличаког рата из Пријепоља.

Подели на мрежама

Повезани чланци