Обим штете од јануарских поплава биће познат тек половином априла

Обим штете од јануарских поплава биће познат тек половином априла

Директну штету на објектима током поплава у јануару претрпелео је 203 приватна и пословна објекта у општини Пријепоље. Ово је коначан податак трочлане Комисије за попис и процену настале штете, која је завршила теренски део посла након скоро два месеца. На податак колика је реална причињена штета и колики ће бити проценат надокнаде за домаћинства и пословне објекте, чекаће се још око месец дана да комисија састави извештај. Оно што се још чека је одговор Министратва за јавна улагања да ли ће и колико одобрити средстава општини Пријепоље за надокнаду штете.

Огромне штете претрпели су власници домаћинстава и пословних објеката у Залугу, Бродареву, Сељашници и Ивању, након поплава које су погодиле нашу општину половином јануара. Страдали су пољопривредни засади, куће, помоћни објекти и апарати за домаћинство. Тренутно су Општини Пријепоље на снази две ванредне ситуације, једна уведена 18. јануара због поплава и друга, проглашена 27. фебруара, због снежних падавина.

У петак ћемо највероватније заказати седницу Штаба за ванредне ситуације, где ћемо, надам се и укинути обе ванредне ситуације. За сутра су најављене неке падавине и онда смо сачекали мало да то све прође. Друга ствар што смо до сада чекали да укинемо ванредну ситуацију је због тога што је Комисија формирана за процену штете од поплава тек завршила обилазак терена и очекујемо њен извештај о процени штете. Проследили смо два дописа Министарству за јавна улагања, тражили смо помоћ. Очекујемо помоћ и састанак са Министарством за јавна улагања, где бисмо изложили све проблеме и договорили даље кораке – каже председник Општине Пријепоље Драго Попадић.

Стална буџетска резерва од 2.000.000 динара, из које се може надокнадити штета, неће бити довољна, јер је Комисја обилазећи терен закључила да су штете вишемилионске. Тачан пресек стања укупно причињене штете и процента надокнаде физичким и приватним лицима, очекује се тек половином априла.

Подели на мрежама

Повезани чланци