Обрушио се део Сопотничког водопада – уништен пешачки мост (ВИДЕО)

Обрушио се део Сопотничког водопада – уништен пешачки мост (ВИДЕО)

Природа је показала своју ћуд, на срећу без људских жртава и не у мери колико то може да уради. Део Сопотничког водопада се обрушио у ноћи између суботе и недеље. Осим што је измењен изглед водопада, уништен је и пешачки мост који се налазио испод њега, а девастиран је и део тока Сопотнице низводно, ка великом платоу.

У ноћи између суботе и недеље обрушио се део Сопотничког водопада. Није било људи који би сведочили овом хиру природе, који је у великој мери изменио изглед једне од највећих туристичких атракција општине Пријепоље. Уништен је дрвени мост испод водопада, а лавина сиге, измешане са земљом и водом, сручила се све до великог платоа где се излила и на пут.

Овакав догађај не памте ни најстарији житељи Сопотнице, каже Драган Петрић, координатор ЗП Споменик природе „Слапови Сопотнице“. Дешавало се да се река у пролећном периоду, након великих снегова, излије, али се ово не памти.

Одвојио се део масива на врху водопада, који је претежно чинила кречњачка сига, и на свом путу је ошетио и обрушио један нижи део. Претпоставља се да је велика количина сиге, земље и камења, направила брану коју је напунила вода, а потом се све, под силином водене масе, обрушило на дрвени пешачки мост и даље низводно. Петрић каже да не треба бити строг према природи и да јој се ништа не може замерити.

„Све то што је се десило је природан процес. Једноставно, то се дешава, као што је природно да у некој равници имамо неких поплава, које буду па прођу, па опет је та река лепа. Тако ће и тај наш водопад, који је, истина, сад мало и девастиран и променио је изглед на који смо навикли, за пар месеци или можда за годину дана, бити онај исти водопад и сигурно да сви наши суграђани и посетиоци Сопотнице који дођу неће бити разочарани“,  каже Драган Петрић.

Дрвени мост је направљен и већ једном реконструисан средствима Министарства заштите животне средине и годинама је био једно од најомиљенијих места за фотографисање, са којег су безбројне слике отишле у свет. Пријепољски планинари, који управљају Заштићеним подручјем Споменик природе „Слапови Сопотнице“ од 2004. године, не сумњају да ће мост брзо бити реконструисан. О немилом догађају су обавештене све релевантне институције, рекао нам је Петрић, а очекује се да ће водопаде посетити стручњаци из Завода за заштиту природе који ће проценити да ли постоји опасност од неких додатних обрушавања, која нису ретка у сличним ситуацијама.

Погледајте видео прилог:

Подели на мрежама

Повезани чланци