Екологија

Oбустављена јавна набавка за санацију и рекултивацију несанитарне депоније “Стањевине”

Поступак јавне набавке за санацију и рекултивацију несанитарне депоније "Стањевине" је обустављен, јер како је наведено у општинској Одлуци, ниједна понуда није достављена. Председник општине Пријепоље Владимир Бабић каже да ће овај поступак морати да буде одмах поновљен због хитности.

Санација и рекултивација несанитарне депоније Стањевине, која је затворена крајем новембра 2020. године, након што је више од две деценије била једина локација на коју је одлаган комунални отпад из општине Пријепоље, најављена је као хитна приликом обиласка радова на уклањању плутајућег отпада на брани Потпећ министарке заштите животне средине Ирене Вујовић и директора ЈВП “Србијаводе” Горана Пузовића. Као један од главних узрока велике количине отпада на брани у Прибоју наведена је пријепољска депонија, на којој би, према најавама, ово предузеће требало да изгради заштитни бедем.

Приликом посете Потпећком језеру министарка Ирена Вујовић је изјавила да се ради на завршетку пројекта и што скоријем расписивању тендера за санацију Стањевина, а као веома значајну је навела чињеницу да се отпад више не одлаже на ту локацију.

Општина спроводи тај поступак и одвојила је средства за то, а важно је и да се ради трансфер станица Бањица, као и на проширењу капацитета депоније Дубоко у Ужицу – истакла је Вујовић.

Горан Пузовић, директор ЈВП “Србијаводе” је рекао да ће ово предузеће урадити заштитни зид уз обалу Лима поред депоније, како би спречили да смеће не завршава у води. Нада се да би радови могли да почну на јесен.Такође, истакао је да локалне самоуправе треба да се максимално ангажују на решавању проблема са депонијама јер смеће које је завршило у језеру је комунални отпад из наших кућа и дворишта.

Након реаговања инспекције Републичке дирекције за воде, огласила се и инспекција Министарства заштите животне средине и наложила општини Пријепоље да хитно спроведе мере на санацији  и реклултивацији депоније и за ту намену је одобрено  34.416.000 динара. Јавна набавка, којом је тражена услуга санације контаминираног тла,  расписана је по хитном поступку, а брзо је и обустављена.

Председник општине Владимир Бабић каже да је тендер расписан по хитном поступку, без рокова за жалбе и да је обустављен јер се у три дана ниједна фирма није поднела неопходну документацију, иако је било заинтересованих.

Пројектом санације и рекултивације било је предвиђено да се део отпада, са депоније која се простире на око хектар површине, превезе на другу локацију.

Нисмо успели да нађемо другу локацију. Министарство није желело да отварамо нову депонију на некој другој локацији да бисмо пребацили део отпада, што је разумљиво. Можда за сада, док решавамо горуће проблеме, решење јесте да ми то мало ускупимо, уљудимо, преспемо и да чекамо да то пребацимо кад се стекну услови – објашњава Бабић.

Због хитности решавања проблема, јавна набавка би требало убрзо да буде поновљена, каже Бабић уз наду да ће нека од 5-6 фирми које су биле заинтересоване за тендерску документацију поднети одговарајућу понуду.

Вероватно нисмо имали спремне фирме или документацију да тако брзо реагују. Ипак се ради о великом подухвату, захтеван је посао тако да нисмо имали пријављених за та три дана – закључује први човек општине Бабић уз напомену да је битно да се јави фирма која то може да уради, за што мање пара.

Упоредо са пројектом санације депоније Стањевине, општина Пријепоље је укључена и у пројекте изградње трансфер станице Бањица у Новој Вароши, у одржавање прибојске депоније у Друглићима, где се сада одлаже отпад, и на пројекту проширења ужичке депоније Дубоко, која би, за две године, требало да буде крајња локација за одлагање комуналног отпада из општина Пријепоље, Прибој и Нова Варош.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *