У Министарству заштите животне средине договорено хитно чишћење Потпећког језера

У Министарству заштите животне средине договорено хитно чишћење Потпећког језера

Као и увек, након високог водостаја Лима, који је узроковао и изливање у појединим деловима општине Пријепоља, на површину исплива људски немар и неодговорност. Непрегледна водена површина под отпадом на Потпећком језеру слика је која никога не оставља равнодушним. Ова еколошка катастрофа довела је и до реакције надлежних односно до договора о хитном чишћењу језера.

Велика количина отпада нагомилана у Потпећком језеру, коју је претходних дана донео Лим, разлог је састанка који је министарка заштите животне средине Ирене Вујовић одржала са представницима Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, Републичке дирекције за воде, Јавног водопривредног предузећа „Србијаводе“ и ЈП „Електропривреда Србије“, на коме је указала на хитност решавања проблема, јер велика количина смећа које заврши у рекама озбиљно угрожава животну средину. Према речима министарке Вујовић, познато је да овај проблем датира од раније, да има и много дивљих депонија у близини река и да је у циљу дугорочнијег решавања проблема плутајућег отпада на Лиму и Дрини потребна сарадња са надлежним министарствима из суседних држава.

Оцењено је да је у овом тренутку је најважније да се уклони комунални отпад који се таложи у Потпећком језеру, због чега је позвала све локалне самоуправе из овог дела Србије да се максимално укључе у акцију чишћења која ће бити започета ових дана, а министарка Вујовић је обећала помоћ министарства у решавању проблема са сметлиштима и дивљим депонијама.

Договорено је да акцију чишћења спроведу „Србијаводе“ и ЕПС, а поред чамаца и механизације, потребно је обезбедити и више стотина камиона за транспорт отпада који ће се одвозити на депонију „Дубоко“ у Ужицу. На састанку је најављено и да ће ЈП „Електропривреда Србије“ у сарадњи са предузећем из Босне и Херцеговине хитно започети уклањање отпада на брани у Вишеграду. Подаци из дринских хидроелектрана говоре да се годишње на Дрини сакупи од шест до осам хиљада кубних метара плутајућег отпада, од чега Лим доноси око 45 одсто.

Проблем одлагања комуналног отпада у општинама у сливу Лима је вишедеценијски проблем, чије решавање је тек сада стављено у фокус локалне, али и републичке власти. Затварање највеће црне тачке региона, несанитарне депоније Стањевине, тек је мали корак на дугом путу који очекује општине Пријепоље, Прибој и Нову Варош, и који би требало за коначан резултат да има одвожење отпада у ужичку депонију Дубоко.

Подели на мрежама

Повезани чланци