Очекујући добар род малине, хладњача „Југотрејд“ проширила капацитете

За јек сезоне  бербе малина увелико се спремају како произвођачи тако и хладњачари. С обзиром да се ове године због пораста броја засада малине, очекује већи принос него претходних година, хладњаче проширују своје капацитете. Такав случај је и са хладњачом Југотрејд у Ратајској.
Током прошлогодишње сезоне бербе малина у скоро свим хладњачама у пријепољској општини произвођачи су нудили више малине него што су хладњаче имале капацитета. Вођени тим искуством у хладњачи Југотрејд проширили су капацитете и спремнији дочекују овогодишњу бербу.
“Складипни капацитет који смо имали прошле године од 300 тона био је далеко од онога што нам је заиста требало“, каже Снежана Пејовић запослена у хладњачи „Југотрејд“. „Откуп је дупло премашивао капацитете“, додаје Снежана и каже да ове  од ове године имају спремне капацитете и до 1000 тона.
Унапређен ће бити и рад на терену. Запослен у хладњачи „Југотрејд“ Емир Мехонић каже да су за произвођаче обезбедили већ број откупних места на територији целе општине, што ће много олакшати онима који немају сопствени превоз. „ Такође, ове године имаћемо и већи број мерних места у самој хладњачи“, додао је он, што ће смањити време чекања на откуп и гужве које су биле карактеристичне за претходне године.
Снежне падавине које су недавно погодиле нашу општину процењује се да ће умањити род малине за око 40 одсто, али то не би требало да утиче на пословање хладњача. Тако каже Снежана и додаје да су ове године веће површине под засадом малине у општини Пријепоље,а  и број коопераната за око 30%.
Откупна цена малине још увек није познате, али се верује да ће бити на задовољавајућем нивоу, како за произвођаче тако и откупљиваче.

М. Вељовић

Подели на мрежама

Повезани чланци