Од 1. новембра обавезне зимске гуме на возилима

Од 1. новембра обавезне зимске гуме на возилима

По Закону о безбедности саобраћаја, од 1. новембра до 1. априла возачи су у обавези да имају све четири зимске гуме на аутомобилу уколико је на коловозу снег, лед или поледица. Агенција за безбедност саобраћаја апелује на све учеснике у саобраћају да искористе тренутне повољне временске прилике и своја возила припреме за вожњу у зимским условима.

Подаци АМСС показују да је клизав коловоз због временских прилика у јануару, новембру и децембру прошле године утицао на девет смртних исхода и скоро 250 повреда у саобраћајним незгодама.

Према Закону о безбедности саобраћаја у наредних шест месеци гуме на возилима морају имати шаре дубине од најмање четири милиметра, а спољна температура од седам степени Целзијуса је “праг” испод ког је употреба зимских гума препоручљива, чак иако на коловозима нема снега и леда.

У периоду од 1. новембра до 1. априла, осим зимских гума, свако возило мора да поседује и зимску опрему, па је изван насељених места обавезно носити ланце који се у случају дубљег снега монтирају на погонске точкове, док у насељеним местима, возила не морају бити опремљена ланцима.

Предвиђене казне за вожњу без зимских пнеуматика у овом периоду су, ако возите по снегу, леду или поледици, од 10.000 до 20.000 динара за физичко, односно од 60.000 до 800.000 динара за правно лице.

Подели на мрежама

Повезани чланци