Од 1. новембра струја скупља за 8% – колико попусти могу помоћи пензионерима и пензионеркама?

Од 1. новембра струја скупља за 8% – колико попусти могу помоћи пензионерима и пензионеркама?

Пензионери и пензионерке који имају уговор о снабдевању електричном енергијом на своје име, а чија пензија не прелази 21.766 динара имаће право на додатно умањење рачуна у износу од 1.000 динара током грејне сезоне, предвиђено је изменама Уредбе о енергетски заштићеном купцу. Колико ће ова погодност значити  упитно је, с обзиром да од 1. новембра струја поскупљује за 8%, па ће грађани и грађанке киловат – час електричне енергије плаћати 14, 29 динара.

Од почетка године, ово ће бити треће поскупљење струје. Прво је у јануару поскупела за 10%, затим у мају 8%, и од новембра још додатних 8%, па ће по киловат – часу  за домаћинства и мале купце цена бити 14,29 динара. Колико ће ово поскупљење додатно утицати на већ оптерећен буџет грађана и грађанки Пријепоља?

Пензионери и пензионерке који имају уговор о снабдевању електричном енергијом на своје име, а чија пензија не прелази 21.766 динара имаће право на додатно умањење рачуна од 1.000 динара током грејне сезоне, односно до 15. априла наредне године.Како су нам објаснили у општинској управи Пријепоља, ПИО Фонд ће сваког месеца општинској управи достављати списак пензионера и пензионерки који имају нижа примања од предвиђених, а која ће потом прослеђивати Електродистрибуцији, па ће рачуни онима који испуњавају услове по аутоматизму бити умањени.

Статус енергетски угроженог купца у општини Пријепоље тренутно има  укупно 1.314 грађана и грађанки, 482 по основу малих примања тј. квадратури станова, 33 по основу социјалних примања, док је овај статус 795 грађана и грађанки стекло по основу дечијег додатка, 4 по основу увећане новчане социјалне помоћи. У склопу аранжмана са Међународним монетарним фондом, грађане и грађанке Србије  од 1. маја 2024. године очекује још једно поскупљење струје од најмање 8%.

Више у видеу:

Подели на мрежама

Повезани чланци