Од избора до избора све мање гласача у Пријепољу

Од избора до избора све мање гласача у Пријепољу

На предстојећим парламентарним и председничким изборима у Пријепољу право гласа ће имати око 1.100 људи мање у односу на изборе одржане у јуну 2020. године. Да је тренд смањења броја гласача константан, показује и података да ће у недељу, 3. априла на бирачким списковима бити 106 Пријепољаца и Пријепољки мање у односу на јануарски референду, док је у порасту број захтева за гласање у дијаспори.

Бирачки списак у општини Пријепоље закључен је 18. марта, до када су сви наши суграђани и суграђанке могли да се информишу о томе да ли су уписани у бирачки списак, као и да се евидентирају одређене измене и допуне.

Бирачки списак је закључен на 32.430 гласача који имају право гласа у општини Пријепоље, од којих ће 32.011 бирача своје право моћи да искористи на бирачким местима у Пријепољу, док ће остали гласати у иностранству. По закључењу бираког списка 18. марта лица која нису уписана у бирачки списак имали су право да, до 72 сата пре одржавања избора, своје бирачко право остваре преко Министарства за локалну самоуправу, преко службе која води бирачки списак, подношењем захтева и важећег документа – каже сарадник за бирачке спискове у општини Пријепоље Драгомир Смоловић.

И док се у већим општинама и градовима бележи тренд повећања броја гласача, у Пријепољу је тај број у паду. У односу на парламентарне и локалне изборе у јуну 2020. године, када је у право гласа у нашој општини имало 33.137 бирача, тај број је сада мањи за око 1.100, а број се смањио и у овој години.

У односу на референдум, који је одржан у јануару, тај број је смањен за 106 бирача. Имао сам више брисања по основу смрти, више одјава, више отпуста из држављанства него што сам уписивао бираче по основу пунолетства или по основу пријаве пребивалишта, тако да је створена тенденција пада броја бирача уназад 7 – 8 година. Некада је у општини Пријепоље имало и по 37 хиљада бирача, а сада је тај број за 5 до 6 хиљада мањи – објашњава тренд смањења бирача Смоловић.

Са друге стране, према речима Смоловића у знатном порасту је број захтева за гласањем у иностранству, које су наши суграђани поднели преко дипломатско конзуларних представништава.

У односу на 2020. годину, када су одржани локални и парламентарни избори, број поднетих захтева лица за гласање по основу места пребивалишта у 2022.години повећан је за 205, јер је тај захтев ове године поднело 365 лица, док смо 2020. године имали 165 особа које су изразиле жељу да по месту пребивалишта гласају у иностранству – истиче Драгомир Смоловић.

Обавештење о гласању стигло је и на адресу нашег суграђанина, који је још пре 16 година преминуо у Сарајеву.

Матична служба Пријепоље до дан данас није добила службену информацију, односно службене папире, конкретно потврду о смрти или извод из матичне књиге умрлих, како би се то лице уписало у нашу матичну књигу умрлих, а истовремено мени проследило да га по службеној дужности избришем из бирачког списка. И све док се не добије службени папир, да ли од поменутог града Сарајева или да нам неки његов сродник донесе те папире, то лице ће још увек бити на бирачком списку – каже Смоловић.

Смоловић је рекао да је до поменуте забуне, али и неких других неспоразума, између осталог дошло и дошло и због тога што ове године обавештења по први пут није штампала и делила Општинска управа, већ је то било у надлежности Републичке изборне комисије и Поште Србије.

Подели на мрежама

Повезани чланци