Од почетка године у Србији убијено 20 жена

Од почетка године у Србији убијено 20 жена

Oд почетка године до данас убијено је 20 жена у породичном и партнерском насиљу, подаци су са којима Србија дочекује 25. новембар - Међународни дан борбе против насиља над женама. Овај датум истовремено представља и почетак Међународне кампање „16 дана активизма против насиља над женама“, која се завршава 10. децембра, Међународним даном људских права.

Генерална скупштина Уједињених нација је 1999. године 25. новембар прогласила за Међународни дан борбе против насиља над женама, како би се подигла свест о чињеници да су жене широм света жртве сексуалног, психичког, физичког, породичног насиља, злостављања и многих других видова насиља. Овај датум је одабран као сећање на брутално убиство сестара Мирабeл, политичких активисткиња, које се догодило 1960. године у Доминиканској Републици.

Поред овог, током кампање „16 дана активизма против насиља над женама“ обележавају се још четири међународна датума – 1. децембар – Светски дан борбе против сиде; 3. децембар – Међународни дан особа са инвалидитoм; 6. децембар – Годишњица Монтреалског масакра; 10. децембар – Међународни дан људских права.

Поводом почетка Међународне кампање „16 дана активизма против насиља над женама“, саопштењем за медије обратила се Мрежа жена против насиља, чија је чланица и Форум жена Пријепоља. У саопштењу се истиче да се родно засновано насиље манифестује на различите начине, да су поводи многобројни, али се узроци заснивају на патријархалним обрасцима понашања и дефинисању родних улога и односа међу женама и мушкарцима.

Мрежа жена против насиља у име свих жена, нарочито обесправљених и сиромашних, којима је приступ медицинској неги отежан, које су остале без посла, али и свих жена које су у свакодневној нелагоди и страху боравиле затворене и изоловане са насилиницима шаље снажну поруку јавности – За насиље нема оправдања, зауставимо га заједно!

Саопштењем за јавност обратио се и Заштитник грађана Зоран Пашалић, који је истакао да је пандемија Корона вируса повећала ризик од насиља, а да су посебно угрожене жене из осетљивих група.

„Страхови, неизвесност, сиромаштво и економска несигурност увећавају ризик од повећања насиља у породици и насиља над женама, који може довести и до трагичних последица. Зато поново апелујем на локалне самоуправе да издвоје средства да се особама које су претрпеле насиље омогући да их одмах прегледа лекар судске медицине како би се утврдила веза између насиља и последице”, наводи се у саопштењу и истиче да је неопходно радити на унапређивању и развоју услуга у заједници, којима ће се женама у ситуацији насиља пружити сви видови подршке и помоћи.

Председник Народне скупштине Србије Ивица Дачић и представнице Женске парламентарне мреже конференцијом за медије у холу Народне скупштине обележили су Међународни дан борбе против насиља над женама и почетак међународне кампање „16 дана активизма против насиља над женама“.

Женска парламентарна мрежа, која заступа интересе жена у највишем законодавном телу у Србији, послала је поруку да ће се без обзира на страначку припадност чланица, Мрежа заједничким снагама залагати за унапређење положаја жена у Србији и сузбијање родно заснованог насиља.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *