Од пољопривреде може да се живи пристојно, али не може без пута и струје

Од пољопривреде може да се живи пристојно, али не може без пута и струје

Вуле Пушица на породичном имању узгаја овце, краве, коње, а има и велике воћне засаде, међу којима се по површини издвајају малине и шљиве. Велики новац уложио је у нове објекте и механизацију, а, иако каже да од пољопривреде може пристојно да се живи, због недостатка основних животних услова у Доњим Страњанима, размишља да све напусти.

Када је остао без посла у државној фирми, одлучио је да своју и будућност своје породице гради на сеоском породичном имању, иако има кућу у приградском насељу. Додао је нешто новца и са оним што је добио за отпремнину купио је трактор.

2013. године сам почео да размишљам шта даље да радим. Онда сам направио нове штале, почео да узгајам стоку. Отац има око 15 хектара земље, то брат и ја по пола делимо. Сад имам 150 оваца, девет крава, три коња. Припремио сам око 4.000 бала сена, али ни то ми није довољно ако хоћу да зазимим сву стоку па ћу морати да идем на Јадовник још да косим. Имамо шљиве, око 3.500 садница малине – прича Вуле Пушица.

Субвенције по грлу, од 2.000 динара по јагњету, до 25.000 по крави и 30.000 по коњу, значе пољопривредницима много. Колико год да је тешко произвести квалитетан производ, највећа мука за пољопривредне произвођаче често је пласман на тржишту.

Ове године сам продао 150 јагњади. Кланица “Ђурђевић” ми је за дан купила 95 јагњади у Бродареву и исти дан сам на рачун добио новац. Тако је милина радити. Међутим, локални месари ми од прошле године дугују око 6.000 евра и још чекам тај новац и не знам када ћу га добити. А новац треба, почео сам још једну шталу да градим, али можда и одустанем јер пут и струја су нам велики проблеми.

Осим две јунице, чију набавку је делом субвенционисала општина, све је финансирао сам. Сада је предао документацију за републичку субвенцију за трактор од 60 коњских снага који би му знатно олакшао процес обраде земље и припреме сена за зиму. Жељу да живи и производи на селу, умањују неодговарајући животни услови, као и временске непогоде.

Уложили смо много и купили пољопривредне машине. Имам два трактора, брат има трактор, имамо две балирке…Верујте да размишљам да све баталим јер пут и струја су велики проблем – каже Вуле јер иако је стока сва уматичена и све услове је обезбедио није лако, нарочито када ни временски услови не иду на руку, као што је сада суша.

Обећање о поправци пута више пута је добијено, али још није остварено. Добра сарадња са представницима садашње власти остварена је током зимског чишћења путева у месној заједници, због чега се надају да ће и пут бити поправљен.

Општинским буџетом је опредељено 1600000 динара према Мрчковини и толико према Доњим Страњанима. Ништа још није рађено, надамо се, а време пролази.

Наш саговорник каже да је по броју грла крупне стоке МЗ Страњани једна од водећих у општини, као и да на овој територији има око 40.000 стабала разног воћа, због чега је улагање у инфраструктуру више него неопходно.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци