Друштво

,

Екологија

Од понедељка две савременe ауто смећаре на пријепољским улицама

Јавно комунално предузеће Лим, након скоро 10 година, набавило је две потпуно нове савремене смећаре, што би требало да олакша рад на терену и одвожење смећа. За запослене који ће радити на њима, запослени из фирме АТРИКОД из Крушевца, од које су смећаре купљене, организовали су обуку.

Након што запослени прођу обуку, већ у понедељак нове смећаре капацитета 6 и 16 кубних метара би требало да буду на пријепољским улицама. Обогаћени возни парк Јавног комуналног предузећа „Лим“ са два нова специјализована возила, прекинуће дугогодишње муке на терену.

Много се тура правило од улица депоније, јер свега 600 кг отпада смо могли да натоваримо на старе смећаре. Са новим возилима ћемо на неки начин урзати процес и побољшати квалитет одношења отпада – каже директор Јавног комуналног предузећа „Лим“Енис Мемишаховић.

Да су Јавном комуналном предузећу „Лим ова возила била преко неопходна, потврђује и руководилац РЈ „Комунални објекти“ Џевад Бегановић и додаје:

Ова већи камион запремнине око 16 кубних метара намењен је за градске улице, док ће мањи ићи по брдским теренима. Већи ће опслуживати четири износача смећа и возач, а мањи ће користити два, евентуално три износача смећа.

Две нове смећаре замениће две старе, што ће убрзати цео процес изношења смећа.

Аута су нова, самим тим ће функционисати боље, нова је хидраулика, боља је безбедност радника – каже Бегановић.

Ако се реализује план за трансфер станицу „Бањица“, нове смећаре олакшаће посао.

Са постојећим возним парком, то смо само могли са једним или два возила – додаје Мемишаховић.  

На звук новог мотора приликом стартовања возила чекали су и возачи смећара.

Радим скоро већ девет година. Ово је стварно изванредно за град, јер механизација је била веома стара. Старе смећаре су избацивале велике количине смећа на улицу, што у тврдом, што у течном стању – каже возач Кенан Ризвић.

Јавно комунално предузеће „Лим“ ову инвестицију финансираће из сопствених средстава. Вредност возила је 22 милиона динара без пореза а рок отплате је три године.

Првобитно наше учешће је било око 7 милиона 300 хиљада динара са првом ратом – прецизира Мемишаховић.

Савремене смећаре омогућавају да се поред контејнера празне и канте, тако да ће на терену моћи да се организује другачији третман лагеровања отпада, кажу у Јавном комуналном предузећу Лим.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *