Одељење за ванредне ситуације апелује на опрез због пожара (ВИДЕО)

Одељење за ванредне ситуације апелује на опрез због пожара (ВИДЕО)

У протеклој 2022. години на територији општина Пријепоље, Прибој и Нова Варош, које покрива Одељење за ванредне ситуације у Пријепољу, евидентирано је укупно 370 ватрогасно-спасилачких интервенција, од којих су најбројнији били пожари, којих је било 270, саопштили су данас службеници Одељења. Они апелују на грађане да предузму све неопходне радње да би предупредили избијање пожара у објектима, као и на одговорно понашање приликом пољопривредних радова или боравка у природи.

Насталим пожарима у претходној години причињена је материјална штета у износу од 31.366.000 динара, кажу у Одељењу за ванредне ситуације Пријепоље, а само у месецу септембру ове године та штета износи 8.510.000 динара.

Сектор за ванредне ситуације ће у наредном периоду, заједно са другим линијама рада Министарства унутрашњих послова, надлежним инспекцијским службама републичког и локалног нивоа, појачати надзор и обилазак терена ради проналажења неодговорних грађана који не поштују законске одредбе и њиховог процесуирања, а све у циљу смањења броја пожара на отвореном простору и повећања безбедности наших грађана. Такође, када је реч о пожарима у грађевинским објектима, неки од најчешћих узрока њиховог настанка су неисправне или преоптерећење електричне инсталације, неисправни електрични уређаји или остављање укључених електричних уређаја без надзора. Како би се превентивно деловало апелујемо на суграђане да приликом напуштања стамбених објеката обавезно провере да ли су искључили електричне уређаје, попут клима уређаја или пуњача мобилних телефона. Такође, пре почетка грејне сезоне, апелујемо на грађане да провере исправност и очисте димоводне канале, и провере исправност ложишта, каже Хасиба Кријешторац, шефица Одсека за превентивну заштиту од пожара и експлозија.

Из Сектора за ванредне ситуације апелују на грађане да не спаљују биљне остатке и буду опрезни када пале ватру у природи, имајући у виду период веома топлог и сувог времена, које погодује настанку и развоју пожара на отвореном простору, који се веома брзо шире, могу захватити велике површине и представљају опасност за животе и здравље грађана и проузрокују велике материјалне штете.

Сектор за ванредне ситуације МУП апелује на све наше грађане да буду одговорни и поштују закон и буду веома опрезни приликом употребе отвореног пламена, а уколико примете пожар одмах о томе обавесте ватрогасно-спасилачку јединицу на број телефона 193. Подсећамо наше грађане да је Законом о заштити од пожара и другим законима забрањено спаљивање траве и ниског растиња на отвореном простору, остатака стрних усева, спаљивање смећа, као и ложење ватре у шуми и на удаљености од 200 метара од руба шуме, рекао је Небојша Цвијовић, инспектор у Одсеку за превентивну заштиту од пожара и експлозија

За непоштовање одредби овог Закона, казне се крећу од 10.000 до 50.000 динара, док казне за спаљивање остатака стрних усева, биљних остатака и смећа за физичка лица износе 10.000 динара, а за правна од 300.000 до 1.000.000 динара.

Подели на мрежама

Повезани чланци