ОИК: Све спремно за изборе – у Пријепољу право гласа има 32.011 бирача

ОИК: Све спремно за изборе – у Пријепољу право гласа има 32.011 бирача

У току је предизборна тишина уочи парламентарних и председничких избора, који се у Србији одржавају у недељу 3. априла. Право гласа у општини Пријепољу има 32.011 пунолетних бирача, који ће своје право моћи да оствари на 66 бирачких места. Да је у општини Пријепоље све спремно за престојеће изборе, потврдила нам је председница Општинске изборне комисије Драгана Голубовић.

На изборима 3. априла, сви они који изађу на биралишта, моћи ће да дају свој глас једној од 19 изборних листи за парламентарне изборе, док ће истовремено, између осам кандидата и кандидаткиња, бирати и председника републике.

Биће гласачки листићи иза народне посланике и за председника републике. Такође ће бити и две гласачке кутије, стим што изборе спроводи јединствени бирачки одбор. Тренутно се дели бирачки материјал председницима бирачких одбора. У четвртак, петак и суботу ће бити организована дежурства у Општинској изборној комисији где се грађани могу јављати уколико су спречени да гласају на бирачком месту, како би се од њих узели неопходни подаци – каже председница Општинске изборне комисије Драгана Голубовић.
Драгана Голубовић, председница Општинске изборне комисије

Гласање у Пријепољу биће организовано на 66 бирачких места.

Није било никаквих промена у односу на досадашње изборе, исти је број бирачких места, на истим местима, а што се тиче бирача сада је уписано 32.011 бирача како на бирачким списковима за парламентарне, тако и за председничке изборе – каже Голубовић.

За спровођење избора на бирачком месту задужени су бирачки одбори, који раде у сталном и проширеном саставу.

Бирачки одбор у сталном саставу чине председник, по два члана и њихови заменици, дакле укупно шест. То су представници листи у односу на структуру у парламенту. А што се тиче проширеног састава све проглашене изборне листе имају право да делегирају свог члана у бирачки одбор. Није исти број свих бирачких одбора. Неки су предложили на свим бирачким одборима своје представнике, а неки само на појединим. Максималан број је око 4о. Може бити и мањи број, али не више од тога, стим што ми у комисији тренутно имамо 56 чланова – објашњаба председница Општинске изборне комисије.

Најављено је и присуство независних посматарча.

Ми смо добили од Републичке изборне комисије решења којим је предвиђено да ће одређени субјекти присуствовати изборима, а да ли ће они доћи или не, то је већ њихова ствар. Е ту је једна новина у односу на све досадашње изборе. О томе се сачињава записник и води једна евиденција који се предаје Општинској изборној комисији и тај документ се на крају предаје Републичкој изборној комисији – додаје Драгана Голубовић.

Бирачка места у недељу се отварају у седам сати, а морају бити затворени у 20 сати, с тим што ће свим бирачима који се у том моменту нађу на биралишту, бити омогућено гласање.

Опширније у видео прилогу:

Подели на мрежама

Повезани чланци