ОО „Двери“ Пријепоље покренуо кампању „Бесплатно образовање“

ОО „Двери“ Пријепоље покренуо кампању „Бесплатно образовање“

Покретање кампање „Бесплатно образовање“ била је тема конференције за медије коју су испред зграде општине Пријепоље организовали чланови Општинског одбора „Двери“. У оквиру кампање локалној самоуправи је предата препорука о ребалансу буџета и преусмеравању буџетских средстава за бесплатне уџбенике, ужину и превоз ђака, као и за бесплатне вртиће.

Огромни издаци који очекују родитеље 1. септембра, када почиње нова школска година, био је један од повода због којих су чланови ОО Двери изашли пред медије.

Мени као оцу четворо деце, од којих троје већ иде у школу, за почетак школске године ми је потребно бар 100 хиљада динара само да их опремим да иду у школу. Стога мислим да би овај наш предлог добро дошао свим родитељима – каже члан ОО Двери у Пријепољу Милош Сокић.

Након недавно спроведене кампање „Једна је мајка“, сада су покренули нову, под називом „Бесплатно образовање“ која је, како кажу, логичан наставак претходне.

У смислу наше породичне политике и наше препоруке локалним и републичким властима да се у први план стави брига о породици и подршка нашим најмлађим суграђанима како би се коначно у Србији са мртве тачке покренула борба против беле куге – објашњава повод покретања кампање председник ОО Двери у Пријепољу Мириљуб Бјелић.

Они траже од локалне самоуправе ребаланс буџета уочи наступајуће школске године подсећајући да општина Пријепоље спада у групу девастираних са просечном зарадом за око 22 хиљаде динара мањом од републичког просека.

Сматрамо да је потребно и неопходно да се помогне нашим школарцима, нашим ђацима и ученицима и да је потребно да се обезбеде бесплатни уџбеници, бесплатне ужине како би могли да растерете ионако скроман буџет својих родитеља.Пријепоље треба да буде град у коме се живи, у коме се остаје и коме се људи радо враћају – истакао је народни посланик и члан ОО Двери у Пријепољу Борко Пушкић.

Зато су предали препоруку Општинској управи.

Желимо да се изврши ребаланс буџета за ову годину како би се хитно о безбедила средства за бесплатне уџбенике, али и да од наредне године то буде стална ставка у буџету – каже потпредседник ОО Двери у Пријепољу ратко Ракоњац.

Према званичним подацима Републичког завода за статистику које су чланови „Двери“  изнели на конференцији у општини Пријепољу има око 2.000 основаца, 1.000 средњошколаца, док исто толико малишана похађа неки од вртића ПУ „Миша Цвијовић“. Према њиховим прорачунима, оријентационо би за ове намене требало издвојити око 50 милона динара.

Ако имамо у виду да је прошле године неизвршење буџета било око 450 милиона динара или 27 одсто буџета, а да је по званичним подацима инфлација прошле године била 15,1 одсто, то значи да је због неспособности општинске власти пропало неких 67 милиона динара, а то је управо тај новац који је могао бити употребљен за бесплатне уџбенике и бесплатан вртић за сву пријепољску децу – објашњава Ракоњац.

Они предлажу да се ова средства прерасподеле са буџетских ставки као што су угоститељске услуге у општинској управи и јавним предузећима, путовања у иностранство, куповина, одржавање и коришћење службених аутомобила, рад многобројних комисија, али и бројне друге ненаменске набавке.

Подели на мрежама

Повезани чланци