Здравство

Почела са радом операциона сала у пријепољском породилишту

У породилишту Опште болнице у Пријепољу почела је са радом хирушка порођајна сала, која је опремљена захваљујући донацији амбасаде Јапана у износу од 58 хиљада евра. У пријепољском породилишту до сада је на свет дошло 12 беба, од тога 5 царским резом у новој операционој сали.

Након 60 година рада породилишта у оквиру Опште болнице у Пријепољу, отворена је хирушка порођајна сала.

Најзаслужнији за све ово је начелник Службе за гинекологију, доктор Горан Томашевић, од кога је кренула цела ова идеја и он је најпре и ступио у контакт са амбасадом Јапана – истиче др Зоран Дробњак, директор Опште болнице у Пријепољу.

Шефица породилишта докторка Мила Оџа каже да јој је задовољство што је пре пензије дочекала отварање операционе сале у породилишту у ком је провела свој готово цео радни век.

Ми смо до сада наше бебе и наше мајке носили до хирургије која се налази на трећем спрату и то је стварно била траума и за њих и за нас. У току ноћи врло често нема ко да нам помогне, па смо ми сами морали да носимо породиље. Ја сам сада заиста срећна јер смо већ пет царских резова урадили у овој операционој сали. Од јутрос смо их радили три и добили три дивне девојчице. И то је један леп знак, јер наш народ је говорио кад се рађају мушка деца, биће рата, а кад се рађају женска – биће љубави, па је и то један леп предзнак да ће ово бити предивно – усхићена је др Оџа.

Уговор са амбасадом Јапана за донацију у вредности 58 хиљада евра потписан је 22. фебруара 2018. године, са роком реализације од годину дана. Набављен је операциони сто, хирушка лампа, апарат за анестезију и опрема за стерилизацију, а рок је пробијен за више од 10 месеци.

Пројекат се мало одужио након набавке главнине опреме, јер је један део средстава остао неискоришћен, због чега је уследила једна административна преписка са владом Јапана да нам одобре да преусмеримо тај неискоришћени део. Међутим, они нису били сагласни и након тог њиховог става ми смо пребацили опрему и отворили смо операциону салу у нашем породилишту – објашњава директор др Зоран Дробњак.

Опремање операционе сале у породилишту олакшаће и унапредити рад пет лекара специјалиста запослених у болници, једног специјализанта и двоје лекара из пријепољског Дома здравља, а пре свега породиљама обезбедити већи комфор и боље услове.

Свечаном отварању сале поред лекара и других здравствених радника присуствовали су директор Здравственог центра Ужице, председник општине, председник Скупштине општине и чланови и чланице општинског већа, медији, међутим, нико се није сетио да позив упути и најзаслужнијима – представницима и представницама Јапанске амбасаде, чијим је средствима и набављена целокупна опрема за операциону салу.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *