Пољопривреда

Oпштина Пријепоље расписала три конкурса за пољопривреднике

У току су три актуелна конкурса за пољопривреднике које је расписала општина Пријепоље. Конкурси се односе на набавку приплодних јуница, јагњади и јаради, подношење захтева за остваривање права на регрес за вештачко осемењавање крава и за доделу средстава за подршку инвестицијама у физичка средства пољопривредних газдинстава.

Општина Пријепоље је за Јавни позив за доделу средстава за подршку инвестицијама у физичка средства пољопривредних газдинстава укупно оределила 2 милиона 800 хиљада динара. Набавку опреме општина ће субвенционисати у износу од 65 одсто од укупне суме без ПДВ-а. Средства су намењена пољопривредницима за набавку следеће опреме:

То је опрема за мужу, складиштење и хлађење млека. Затим, набавка опреме за орезивање воћа и уклањање биљних остатака након резидбе. Ту спадају тримери, тарупи и електричне маказе. Што се тиче опреме за заштиту биља ту су пумпе, атомизери. За пластеничку производњу ту спадају пластеници и конструкција за пластенике. Што се тиче опреме за пчеларство, ту је набавка кошница – каже члан Општинског већа општине Пријепоље Зоран Деспотовић.

Други конкурс односи се на набавку приплодног материјала и то јуница од 12 до 24 месеца и јагњади и јаради од три до шест месеци. Укупно је за ову намену општина определила 9 милиона динара, а тим средствима биће субвенционисано 80 одсто вредности набавке приплодног материјала без ПДВ-а.

Набавка ситне стоке мора искључиво ићи преко правног лица. Може и преко физичког лица уколико има регистровану фирму. Што се тиче набавке приплодних грла јуница, ту мора да иде овера између оних произвођача који имају могућност за продају а други да купе. То стриктно мора да се овери код нотара. Максималан износ за ситну стоку је 300 хиљада динара, а за крупнију 400 хиљада динара – истиче Деспотовић.

Пољопривредници ће у оквиру трећег конкурса моћи ће да поднесу захтев за остваривање права на регрес за вештачко осемењавање крава.

Ту смо планирали 3 милиона динара и по једном грлу за вештачко осемењавање кошта 2 хиљаде динара, значи општина субвенционише 2 хиљаде динара – каже Деспотовић.  

Сви конкурси су отворени до половине октобра.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *