Општина Пријепоље за шест парова финансира поступак вантелесне оплодње

Општина Пријепоље за шест парова финансира поступак вантелесне оплодње

Према критеријумима општинског Правилника за остварење права на финансијску помоћ за вантелесну оплодњу потребно је да пар има држављанство Републике Србијe и пребивалиште на територији општине Пријепоље најмање годину дана пре дана подношења захтева.

Потребно је и да пар испуњава критеријуме које је прописала Републичка стручна комисија Министарства здравља за лечење поступцима биомедицински потпомогнутог оплођења. Општинска помоћ додељује се пару уколико је искористио право на два покушаја који се финансирају из средстава обавезног здравственог осигурања, уз профактуру здравствене установе и извештај лекара специјалисте.

„За шест парова који испуњавају услове Правилника, Општинско веће ће у понедељак донети одлуку о потписивању уговора, а остали парови ће морати да допуне документацију. У току рада утврдили смо и одређене недостатке и покушаћемо да Правилник прилагодимо свим паровима. Лимитирани смо средствима у буџету и покушаћемо да ребалансом буџета омогућимо да сви парови, а очекујемо да ће их ове године бити око 20, добију средства“, каже члан Општинског већа, Милан Гачевић.

Предлог је и да се паровима испод 40 година, а који нису могли да остваре право на бесплатан поступак вантелесне оплодње о трошку државе, омогући да поступак финансира општина.

„По овом Правилнику само парови који су у браку имају право на новчану помоћ и то ћемо морати да променимо, јер не можемо да угрожавамо право људи да живе и имају децу а да нису у браку“ – додаје Гачевић.

Одлуку о додели финансијске помоћи на предлог  Комисије доноси Општинско веће, а рок за подношење пријаве траје до утрошка новчаних средстава опредељенихбуџетом.

Пријаве се подносе на писарници Општинске управе Пријепоље, а ближе информације у вези Јавног позива могу се добити на телефон  712 733 канцеларија број 28.

 

Подели на мрежама

Повезани чланци