Општина субвенционише енергетску санацију за 37 домаћинстава у Пријепољу

Општина субвенционише енергетску санацију за 37 домаћинстава у Пријепољу

Објављене су прелиминарне ранг листе грађана и грађанки који су конкурисали за једну од мера енергетске санације породичних кућа и станова у општини Пријепоље. Набавка и уградња столарије, термоизолације и котлова на биомасу реализоваће се у 37 домаћинстава која се налазе у ужем градском језгру. До краја недеље требало би да буду потписани уговори између општине, грађана и грађанки и привредних субјеката који ће изводити радове.

Како би се смањило загађење ваздуха и потрошња енергента који се користе за грејање домаћинстава, а тиме унапредила енергетска ефикасност, у општини Пријепоље спроводи се програм енергетске санације стамбених зграда, породичних кућа и станова. Према критеријумима позива, утврђена је прелиминарна ранг листа грађана и грађанки који су конкурисали за једну од мера санације.

За прву меру, односно набавку и уградњу материјала за спољњу термичку изолацију зидова и тавана имали смо девет пријава које су испуниле услове. За другу меру, уградњу врата и прозора имали смо укупно двадесет и за трећу меру, набавка и инсталација котлова и етажних пећи осам пријава. Од 39 пријава, 37 је испунило услове. Три дана имају право на приговор на прелиминарну ранг листу и онда крећемо у обилазак домаћинстава да се уверимо у веродостојност података који су наведени у апликационом формулару. Након тога ћемо објавити коначну ранг листу која иде Већу на усвајање, а затим следи потписивање тројног уговора између општине, извођача и грађана – каже члан Општинског већа Зоран Петрић.

За суфинасирање термичке изолације објеката издвојено је 2 милиона динара, а појединачни пројекти ће се субвенционисати са максималних 100.000 динара. По милион динара планирано је за набавку и уградњу спољних прозора и врата, као и инсталацију котлова или етажних пећи на пелет, а максималан износ бесповратних средстава по пријави је 85.000 динара. Предлог је да се за следећу годину буџетом определи од 15 до 20 милиона динара за ову намену, додаје Петрић.

У оквиру првог јавног позива у оквиру овог програма одабрано је десет  фирми које ће пружати услуге и изводити радове енергетске санације.

Више у видео прилогу:

Подели на мрежама

Повезани чланци