Општинска управа Пријепоље од 8. јуна примењује нови Закон о општем управном поступку

Захваљујући одредбама Закона о општем управном поступку, од 8.јуна грађани Србије биће ослобођени обавезе достављања документације која им је потребна за издавање личне карте и пасоша, добијање грађевинских дозвола…У Општинској управи Пријепоље кажу да су спремни за нови систем рада
Одредбама новог Закона državni и општински oрgani više ne smeju da traže građanima podatke i dokumentaciju koju već imaju u svojoj evidenciji kao što su novi izvod iz matične knjige venčanih, krštenica, potvrda o državljanstvu ili prebivalištu.
“Законску обавезу имају сви запослени у јавним службама да достављају податке са којима располажу у поступку код службеника који води један управни поступак. За све чињенице којима располажу у служби за урбанизам о издатим грађевинским и локацијским дозволама, уз захтев неће морати да прилажу него ће службеник морати да прибави све из службене евиденције“ -каже Ханка Хајдаревић, начелница Општинске управе. Додаје да ће изузеци бити у ситуацијама када грађани морају да плате неки документ, таксу…
Сви општински службеници добили су упутство за примену Закона из Министарства државне управе и локалне самоуправе, а њихова је обавеза да закон примењују, каже наша саговорница.
Начелница Општинске управе објашњава да је важно кад странка дође да службеници не кажу иди у ову канцеларију, иди тамо, иди овамо…Где је странка дошла, службеник је дужан да позове остале службе и провери све неопходне податке. Моли грађане да уколико службеници не поступе у складу са Законом, њој јаве јер ће службеници бити санкционисани.
Начелница општинске управе каже да су они и до сада размењивали податке између одељења, служби и јавних предузећа, а да ће са овим новим одредбама редови испред шалтера бити смањени.
„Мислим да ће коначно престати пракса да странка иде од шалтера до шалтера, а да јој службеници кажу: Треба ти још један папир“- каже Ханка Хајдаревић.
Од 8. јуна све општинске и градске управе у Србији имају обавезу да почну примену три члана Закона о управном поступку, која се односе на размену података из службених евиденција. Пуна примена Закона планирана је од јула идуће године.

Далиборка С.

Подели на мрежама

Повезани чланци