Општинско веће о пословању ЈКП „Лим“ и Плану детаљне регулације дела насеља Залуг

Општинско веће о пословању ЈКП „Лим“ и Плану детаљне регулације дела насеља Залуг

ЈКП „Лим“ претходну годину завршило је са губитком од око 6 милиона 300 хиљада динара због повећања цена мазута и минималне цене рада. Oвом предузећу ће у наредном периоду бити потребна подршка и помоћ локалне самоупрве – истакнуто је на  седници Општинског већа. Одлука о измени Плана детаљне регулације за део насеља Залуг у сврху заштите од великих вода реке Лим и изградње постројења за пречишћавање отпадних вода на Љупчи, после три године од почетка израде, нашла се пред члановима и чланицама Већа.

Седница Општинског већа почела је разматрањем извештаја о планираним и реализованим активностима ЈКП „Лим“ у последња три месеца 2022. године. Вршилац дужности директора Џевад Бегановић предочио је инвестиције и активности које је предузеће у овом периоду рализовало, попут реконструкције водовода у Улици Шућра Џидића, прикључка за ватрогасни дом у Бродареву, чишћење потока бујичара на више локација и истакао да су постигнуте уштеде на свим пољима, осим на пољу грејања које се редовно испоручује. ЈКП „Лим“ послује са губитком од 6 милиона 300 хиљада и то првенствено због повећања цена мазута и других инпута који су неопходни за грејање, али и због повећања минималне цене рада, па је за плате морало да се издвоји око 30 милиона динара више. Бегановић је истакао и да Комунално није узимало мазут из робних резерви, јер би за мазут у вредности од 24 милиона, морало да врати 36 милиона динара, као и да је повећање цена комуналних услуга неминовност да би ово предузеће наставило да функционише. Већници су имали примедбе на читљивост материјала који им је достављен, али и захтеве за додатним подацима које би ово предузеће требало да им достави како би извешатај упутили на Скупштину.

Комунално је дефинитивно у проблему и већ на наредном Већу ће бити речи само о овом предузећу са акцентом на управљање гробља и путева. Директор је изнео податак да су у губитку са више од  шест милиона и да је највећи разлог цена мазута. Ми смо тражили да нам то све изнесе на папир, да видимо које су то цене мазута биле на почетку и на крају године, која је то потрошња у претходне две године, јер сматрамо да је у прошлој потрошња била мања јер су временски услови то дозвољвали. Вратили смо извештај да се исправе техничке грешке, па ћемо ујутру опет разматрати, али свакако морамо причати о Комуналном, јер је то проблем функционисања локалне самоуправе – каже предедник Општине Пријепоље Драго Попадић.  

Пословање Регионалне санитарне депоније Бањица у 2022. години није детаљно разматрано, па ће се извештај наћи пред одборницима и одборницама скупштине. Није било много питања ни дилема у вези рада Црвеног крста у Пријепољу, па је Веће усвојило извештај ове организације. Одлука о измени Плана детаљне регулације за део насеља Залуг у сврху заштите од великих вода реке Лим и изградње постројења за пречишћавање отпадних вода на ушћу реке Љупче, после три године од почетка израде, нашла се пред члановима и чланицама Већа. План обухвата подручје од 38, 47 хектара од моста у Хашимбеговића Пољу до реке Љупче и рађен је у сарадњи са фирмама „Југинус ДОО“ из Београда и „План урбан ДОО“ из Ниша, као и ЈВП „Србијаводе“  које би требало да реализује планиране активности на изградњи обалоутврде помоћу средстава Светске Банке. Председник Попадић истиче да се касни са планским документима и да је веома важно да се овај План усвоји на Скупштини.

„Србијаводе“ чекају да ми усвојимо тај документ како би се створили услови за инвестирање у насељу Залуг. Последње полаве су нас опоменуле, три године се чека План, јер је првобитно било само за обалоутврду,  а онда додат и плански документ за изградњу постројења на Љупчи. У наредном периоду морамо гледати да све процедуре упростимо и због тога је намера да кроз амандман покушамо, ако то буде правно могуће, да упростимо процедуре –додаје Попадић.

Образована је и нова седмочлана Комисија за реализацију мера енергетске санације која ће имати задатак да обиђе 145 домаћинстава која су добила подршку општине Пријепоље како би потписали уговоре са извођачима радова и грађанима. За координатора Комисије  изабран је члан већа Зоран Деспотовић. У новом саставу биће формирана и Координациона комисија за инспекцијски надзор, а због усклађивања са изменама и допунама Закона у култури усвојене су измене Статута Дома културе. На седници је разматрано и обележавање 24. марта, дана почетка НАТО агресије на СРЈ 1999. године.

Подели на мрежама

Повезани чланци