Општинско веће: у нову годину са старим накнадама пореза на имовину

Општинско веће: у нову годину са старим накнадама пореза на имовину

У Пријепољу неће бити повећања накнада пореза на имовину за грађане и привреду у наредној години, иако је Одељење локалне пореске адмиистрације то предложило. Ову одлуку донело је Општинско веће првог дана заседања 60. седнице, у чијем су се дневном реду нашле 24 тачке. До краја године неће бити ни повећања цена комуналних услуга, иако је на седници изнет податак да је Јавно комунално предузеће „Лим“ баш из тог разлога у првих девет месеци пословало са губицима од близу 5,5 милиона динара.

Накнада за порез на имовину у Општини Пријепоље није мењана од 2014. године, иако су се за то у међувремену створили услови, конкретније због повећања цене квадратног метра. Упркос томе, према рачуници Општинског већа, предложено повећање био би велики удар на кућне буџете, док Општина не би остварила значајне приходе. Тако је ова тачка, којом је између осталог предложено повећање пореза за цену станова у првој зони од 31 одсто, повучена са дневног реда.

На седници је разматрано и пословање Јавног комуналног предузећа „Лим“ у првих девет месеци ове године. Предузеће је у том периоду пословало са губитком од близу 5,5 милиона динара, а као разлог наведене су ниске цене комуналних услуга. Већ је извесно да повећања неће бити до краја ове године, али се најављује за почетак следеће.

Kод нас је то дефинисано тако да Управни одбор даје предлог за повећање цена, затим га разматра Веће, онда иде на Скупштину. Поред тога, мора да буде истакнуто на порталу 15 дана. Једноставно, процедура је дуга. Каснимо и са тим повећањем цена, али смо на прагу решења како да регулишемо испоруку топлотне енергије, а о томе ћемо расправљати када дође време – каже председник Општине Пријепоље Владимир Бабић.

 Извршење буџета Општине Пријепоље у првих девет месеци ове године је 70 одсто. Од динамике трошења планираних средстава и реализације раније уговорених обавеза зависиће колико ће средстава бити пренето у наредну годину.

Што се тиче расхода, због мало неодговорног планирања буџетских средстава, опет ће нам остати доста пренетих обавеза. Нека средства нећемо успети ни да реализујемо, али то је за наук за следећу годину да не планирамо и не убацујемо у буџет ништа за шта нисмо спремни – каже о плановима креирања буџета за наредну годину председник Бабић.

А да би се овај проблем превазишао, мораће да се коругију неке старе навике када је у питању планирање буџета.

Кад се прави буџет користи се једна занимљива алатка, а то је препумпавање. Ако рецимо не успемо да урадимо један водовод, да рецимо та средства можемо да пребацимо на путеве. Међутим, одговорним буџетским планирањем се тај простор смањује, тако да ће Општина у буџету морати да планира само оно за шта је спремна. Морамо имати урађену валидну документацију да бисмо уопште могли да неку инвестицију предвидимо у буџету – појашњава Бабић.

Општиснко веће разматрало је и Одлуку о преносу права коришћења земљишта у грађевинском подручју без накнаде са општине Пријепоље на Фудбалски клуб „Полимље“. Коначну реч даће одборници и одборнице Скупштине Општине Пријепоље.

Подели на мрежама

Повезани чланци