ОШ „Свети Сава“ прославила Дан школе и 160 година постојања

ОШ „Свети Сава“ прославила Дан школе и 160 година постојања

Свечаном приредбом, на којој су уручене награде најбољимa на литерарном и ликовном конкурсу, и резањем славског колача, Основна школа „Свети Сава“ у Бостанима, која носи име првог српског архиепископа и просветитеља, обележила је школску славу и Дан школе, која ове године обележава и вредан јубилеј – 160 година постојања.

Обележавање Савиндана у школи у Бостанима традиционално је најсвечанији, јер се поред школске славе прославља и Дан школе, а ове године све је употпуњено и јубилејом – 160 година постојања школе. Некадашњи и садашњи ђаци, њихови родитељи, садашњи и бивши просветни радници, окупили су се у школској сали на приредби поводом обележавања школске славе и дана школе, која је почела химном Светом Сави у извођењу ученица школе а настављена је богатим културно-уметничким програмом.

Школа у Бостанима је отворена 1982. године, а наследница је школе у Милешеви, настале крај манастира који је доживео велику обнову од 1863. до 1868. године. Ове године у школу је уписано 312 ученика и ученица, у 20 одељења. Школа има издвојена одељења у Каћеву, Хисарџику и Аљиновићима, а, нажалост, затворено је одељење у Косатици, каже директорка Искрица Радоњић.

Као и сваке године, школа је наградила најуспешније на литерарном и ликовном конкурсу. Најуспешније у писању у категорији млађих разреда биле су Ајша Фазлић, Милица Матовић и Лина Капиџић, у 5. и 6. разреду Амина Аличковић, Невена Бојовић и Ина Тандир, а у 7. и 8. разреду Коста Кубуровић и Таида Буквић. На ликовном конкурсу у категорији 1. и 2. разред најбоље су биле Анастасија Филиповић и Сташа Вараклић, у 3. и 4. разреду Илхан Аличковић и Петар Матовић, у 5. и 6. разреду Миња Матовић и Ина Тандир, а у 7. и 8. разреду Ива Пантовић и Марта Цвијетић. Директорка је уручила захвалнице онима који су на неки начин допринели успешнијем раду школе, а ђаци су све присутне наградили разноврсним програмом, препуним игре и песме, али и озбиљним драмским наступима, којима су представљене биографије познатих личности из наше историје, и правом позоришном представом, по мотивима народне приповетке Биберче.

Након приредбе, прослава се преселила у школску трпезарију, а овогодишња домаћица школске славе била је Мирјана Лаковић из Аљиновића, која каже да јој то представља велику част и задовољство. Ове године школску прославу је увеличала посета Епископа милешевског г. Атанасија, који је обавио обред освећења жита и резања славског колача. Домаћинство школске славе за наредну године са делом славског колача преузела је Биљана Пјановић.

Објекат школе је стар већ више од четири деценије и током протеклих година реконструисана је сала, школско игралиште, доста кабинета, а набављен је и нови котао за централно грејање. У овом моменту неопходно је обновити водоводну инсталацију, столарију и кровни покривач.

Подели на мрежама

Повезани чланци