ОШ „Свети Сава“ у Бостанима обележила школску славу и Дан школе

ОШ „Свети Сава“ у Бостанима обележила школску славу и Дан школе

Традиционалним уручењем награда најбољим ђацима на литерарном и ликовном конкурсу и резањем славског колача Основна школа „Свети Сава“ у Бостанима, која носи име првог српског архиепископа и просветитеља, обележила је школски славу и Дан школе. Ове године изостала је свечана приредба због недавно преминулог ученика ове школе.

Обележавање Савинадана у школи која има дупли разлог за славље, јер 27. јануар обележава и као дан школе, почело је уручењем награда најбољим ученицима и ученицама на литерарном и ликовном конкурсу, организованим по различитим школским узрастима, од најмлађих до најстаријих основаца.

Церемонија обележавања Савиндана настављена је освећењем жита и резањем славског колача. Част да први пут буде домаћин славе припала је ове године учитељици Сањи Бабић која је овом приликом део колача предала Мирјани Лаковић, која ће ту улогу преузети следеће године.

Код нас је ово традиција да сваке године неко од запослених и колега преузме славу. За нас је то посебан чин зато што наша школа, поред школске славе, обележава и Дан школе. Ово је дан када се окупљају запослени, породица, пензионери, ученици, њихови родитељи…свакако један дан када је све лепо – каже Сања Бабић.

Свечана приредба, које претходне две године није било због епидемије корона вируса, изостала је и ове године.

Ове године смо, на жалост, имали један смртни случај. наш ученик првог разреда Решад Аличковић је умро изненада па смо решили да се солидаришемо са родитељима и зато нисмо имали свечану приредбу коју сваку годину моје колеге одлично реализују – каже директор ОШ „Свети Сава“ Бесим Бегановић.

Директор школе поносан је на наставни кадар, који је из године у годину све млађи и квалитетнији, али је, пре свега, поносан на ђаке који постижу изузетне резултате на свим пољима.

Прошле године смо имали четири републичка такмичења што је изузетно за једну релативно малу школу која има 300 ђака, а својевремено смо били прваци Србије у одбојци, освајали смо и друга и трећа места. То су изузетне ствари. Били смо 12 пута окружни прваци. Наставља се тај континуитет, али није битно да освајамо награде само у спорту. Мени је јако битно да су нам деца била на републичком такмичењу из физике, из страних језика, али и других предмета – задовољан је Бесим Бегановић.

Током протеклих година радило се на реконструкцији сале, игралишта, трпезарије, опремању кабинета, а набављен је и нови котао.

Оно што Бегановић наводи као приоритет у наредном периоду, пре него што оде у пензију, јесте санација крова, столарије и холова.

Стварно смо се трудили и као школа, али и као тим који је био задужен за пројекте. Једна смо од ретких школа у Србији која има комплетну документацију и све папире. Међутим, ти пројекти на којима смо ми учествовали нису били довољно пропраћени од стране локалне самоуправе која би ту требало много више да се ангажује. Ми направимо пројекат, предамо општини и ту се стане. Данас се све своди на лобирање. Ту морамо имати много бољу сарадњу, морамо заједно радити, јер ово није приватна школа. Не може директор сам да промени кров. Без обзира да ли ја био ту или не, ја апелујем на њих, јер кров је у ужасном стању као и столарија. Не вреди што имамо нову котларницу. То су неке ствари о којима бих ја волео да причамо отворено – истиче директор Бегановић.

Основна школа Свети Сава почела је са радом 1982. године. Као нова установа много је значила за читаво Пријепоље и у континуитету ради на стварању што бољих услова за децу и запослене, иако су према речима Бегановића, они и сада изузетни.

Подели на мрежама

Повезани чланци