ОШ „Владимир Перић Валтер“ – 194 године најстарије образовне установе у Пријепољу

ОШ „Владимир Перић Валтер“ – 194 године најстарије образовне установе у Пријепољу

Основна школа „Владимир Перић Валтер“ напунила је 194 године своје просветитељске делатности. Скоро два века шири писменост и културу у једном од најнеразвијенијих крајева Србије и једна je од најстаријих установа ове врсте у Србији. Основана је 1830. године као прва школа у ширем подручју Полимља и представљала је центар просветитељског рада за пријепољски крај и шире. Културно – уметничким програмом ђаци и запослени школе обележили су овај значајан датум.

Прва школска зграда у Пријепољу, наменски грађена за школу, подигнута је око 1852. године, а до тада су ђаци школу похађали у згради која се налазила у порти цркве Светог Василија Острошког. Скоро век касније 1959. године школа је добила име народног хероја Владимира Перића Валтера. Садашња зграда основне школе  изграђена је 1962. године, а коначно завршена 1974. године.

Колектив ОШ „Владимир Перић Валтер“ и њени ученици с поносом истичу 6. април дан, када је ова установа пре 194 године започела своју просветитељску и културну мисију, чиме се невелики број школа у Србији може поносити. У протеклом периоду у разним приликама и условима, наша школа је обављала основну функцију, а то је образовање и васпитање младих – истакао је директор ОШ „Владимир Перић Валтер“ Милинко Мићовић.

Највећи број ученика 2.219, школа је имала 1979/80. године. Данас, ову школу похађа 1.023 ученика распоређених у 44 одељења у матичној школи  и четвороразредним одељењима у Залугу, Душманићима, Кучину и Џурову. Школа је изнедрила бројне успешне генерације ученика и ученица који су пронели славу школе и овог града широм света.   

Зато смо поносни на многе генерације, на резултате, бројна признања и дугогодишњу успешну традицију. Такође са задовољством истичем да су ученици наше школе у годинама иза нас били државни прваци из српског језика и књижевности, историје, географије, физике, математике, биологије, хемије, технике и технологије, шаха, одбојке као и учесници бројних интернационалних такмичења. Све нас то обавезује да будемо још успешнији и остварујемо још боље резултате у наставном и ваннаствном раду за добробит наших ученика и друштва у ком живимо, радимо и стварамо – додао је Мићовић.  

Богат културно-уметнички програм ђаци су употпунили рецитовањем, глумом, игром и песмом, а обележавање овог важног датума завршено је 6. априла полагањем цвећа испред бисти Владимира Перића Валтера у дворишту школе и испред бисте у Парку народних хероја.  

Подели на мрежама

Повезани чланци