Ispraćaj Prijepoljaca i Prijepoljki na hadž

Ispraćaj Prijepoljaca i Prijepoljki na hadž

U prijepoljskoj džamiji u Lukama u utorak veče molitvom i prigodnim programom – mevludom, svečano je ispraćeno četvoro naših sugrađana i sugrađanki na hadž, odnosno hodočašće do svetih gradova Meke i Medine. Još četvoro je već na putu do Saudijske Arabije.

Kurban Bajram koji se naziva i Hadži Bajram vjernici i vjernice ove godine obilježavaju 1. septembra, dva hidžretska mjeseca i deset dana nakon Ramazanskog Bajrama. Naziv “Kurban Bajram” potiče od običaja žrtvovanja životinje na ovaj dan, a naziv “Hadžijski” zbog hodočašća muslimana i muslimanki širom svijeta do svetih mjesta u Meki i Medini u Saudijskoj Arabiji.

Nadir ef. Dacić

“Hadž je peta islamska dužnost, šart, koji je bar jednom u životu obavezan obaviti svaki pametan, slobodan, zdrav i imućan musliman ili muslimanka. Kad se kaže imućan, misli se da čovek posjeduje dovoljno sredstava za odlazak na hadž, kao i za obezbjeđivanje svoje porodice dok je on na putu”, kaže Nadir ef. Dacić, glavni imam medžlisa Prijepolje.

Hadž podrazumjeva obilazak svetih gradova: Meke, u kojoj je rođen poslanik Muhamed i u kojoj se nalazi Kaba, centralno svetilište prema kom se u molitvi okreću muslimani i muslimanke širom svijeta, i Medine, u koju se sa prvim muslimanima prorok Muhamed preselio 622. godine.

flickr.com

“Osnovni obredi hadža kreću od oblačenja ihrama, tj. bijele odjeće koju moraju nositi svi muslimani za vrijeme trajanja hadža, čime se simbolizira jedinstvo svih muslimana svijeta. Zatim od obilaska, odnosno tavafa oko Kabe i od stajanja na Arefatu, visoravni koja je oko 30 km udaljena od Meke. Tu sve hadžije treba da se nađu uoči Kurban Bajrama, što takođe simbolizira jedinstvo, ali i simbolizira stajanje pred Alahom na sudnjem danu zbog odgovornosti za djela koja su učinjena na ovome svijetu”, ističe Dacić.

Veliki broj predanja koja se prenose od poslanika Muhameda kažu da se onima koji obave hadž praštaju grijesi.

Asmir Beširović

“Jako su uzburkana osjećanja, iščekujemo nešto spektakularno, očekujem neka osjećanja koja do sada nisam doživio. Naravno, za odlazak na hadž me motivisalo to što je to zapravo jedna islamska dužnost, propis Alaha dželešanuhu, i svakakom vjerniku je to dovoljna motivacija”, ističe budući hadžija Asmir Beširović.

 

Hasnija Bećirović

“Oduvjek sam željela da idem na hadž, da obavim i taj peti islamski šart. Sada je došlo vrijeme i baš se lijepo osjećam. Puno se zahvaljujem svome džematu, braći i sestrama koji su noćas došli da nas isprate”, kaže Hasnija Bećirović.

 

Posredstvom Rijaseta islamske zajednice Srbije pored Asmira Beširovića i Hasnije Bećirović, na hadž putuju Remzo Hadžalić i Esad Malagić, a posredstvom Mešihata islamske zajednice u Srbiji  Hamdo Dautović, Faruk Mehović i Hava i Mirsad Malagić.

Više u video prilogu:

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци