Оштећена скулптура код Дома културе – кaд несавесност удари на уметност

Оштећена скулптура код Дома културе – кaд несавесност удари на уметност

Скулптура на травњаку поред Дома културе, која предстaвља молекул метана, оштећена је и скинута је кугла која је стајала на врху. Пошто нико није пријавио штету, није било ни назнака да би се могли открити починиоци овог вандалског чина. Скулптура, која је уметничко дело Миливоја Мишка Павловића, на травњак поред Дома културе постављена пре скоро 10 година и никада није завршена, већ служи као део мобилијара за дечију игру.

Идеја уметника Миливоја Мишка Павловића да Пријепољу поклони био – скулптуру, која предстaвља молекул метана, никада није до краја заживела, јер неколико покушаја да се украси зеленилом није успело. Већ десет година тако недовршена стоји у парку поред Дома културе, а недавно је оштећена и конструкција, када јој је скинута кугла која је стајала на врху.

Неколико пута смо покушавали да је озеленимо, али безуспешно. Дођу деца то почупају, или погазе. У припремама смо да то пре Колоније вратимо и покушамо да још једном озеленимо. План нам је да овај пут оградимо скулптуру. Надамо се да ће на тај начин бити колико-толико заштићена – каже уредник локовног програма Дома културе Мирко Антоније Малешић.

Скулптура је замишљена и као дијалог измећу човека и природе, али у овом дијалогу већ годинама не учествује човек. Зато је ова једносмерна комункација довела до тога да многи не разумеју њену намену, па се користи као справа за дечију игру.

Апелујем на родитеље који доводе децу да имају у виду да ово није мобилијар за игру, већ  је ово уметничка скулптура која је дарована Пријепољу – закључује Малешић.  

Санирање штете је комплексно, јер је у питању уметничко дело, тако да у Дому културе још увек размишљају кога ће ангажовати.

Аутор скулптуре Миливоје Павловић био је учесник  39. сазива Уметничке колоније Милешева 2012. године.

Подели на мрежама

Повезани чланци