Отићи или остати – шта кажу млади у Пријепољу

Отићи или остати – шта кажу млади у Пријепољу

„Шта кажу млади: отићи или остати?“ назив је Филмске турнеје која поставља важна питања о будућности младих у Србији, посебно у градовима у унутрашњости. Како задржати младе и успорити процес миграција, суочавајући се са демографским и економским изазовима, била је тема филмова и трибине коју су за младе у Пријепољу организовали Независни филмски центар „Филмарт“ из Пожеге и Канцеларија за младе Пријепоље уз подршку Техничке школе и Пријепољске гимназије.  

Србија је једна од земаља у Европи која је у врху листе по исељавању младог образованог становништва. Градови и општине у унутрашњости Србије се суочавају са проблемом одласка младих у веће градове или ван земље, што по ове средине оставља озбиљне последице.

По најновијем Попису видело се колико млади људи одлазе зато што теже занимањима за која овде немају места или та радна места нису отворена, тако да сви теже нечем бољем и зато одлазе – истиче једна од учесница трибине Сара Јакшић.

Да се проблеми свих мањих средина заснивају на истом принципу, сматара још једна од учесница трибине Софија Бајовић.

Опет све и да одете негде друго, и тамо морате да радите да бисте имали оно што овде немате, па тежите да идете – каже Софија.

Суочавање са изазовима и рад на себи је неминован, било да су у мањим или већим срединама, али учеснице трибине ипак признају да Пријепоље не нуди довољно могућности за њих у будућности. Стварање повољнијег окружења и одрживих прилика за младе задатак је за оне који планирају и доносе одлуке у које свакако морају бити укључени и млади. 

Томе и служи Стратегија за младе која је у процесу израде. Глас младих ће се чути и преко анкета којима смо истраживали положај и потребе младих у општини Пријепоље. Такође, младе смо укључили и у радне групе и њихови ставови ће нас определити у наредних пет година – наводи координаторка КЗМ Пријепоље Милена Јовановић.  

Проблем миграција младих из унутрашњости у веће градове или иностранство тема су и приказаних кратких филмова насталих током прошлогодишњег Kампа Интеракција, где је 15 студената филмских школа из 11 земаља снимило три кратка документарна филма у Ужицу, Чачку и Пожеги, на тему „Одлив мозгова“. Камп на исту тему биће одржан и ове године.

Између ова два кампа смо кренули на малу турнеју у којој ћемо обићи шест градова. Планирамо да разговарамо са младима и доносиоцима одлука да видимо шта су кључни проблеми. Видимо и резултате Пописа и видимо колико се број становништва смањује и колико младих планира да напусти земљу или оде у неке веће градове да ради и студира и више се не врати у свој родни град – каже извршна директорка „Интеракције“ Слађана Петровић Варагић.

У току априла и маја, „Интеракција“ ће са филмском турнејом поред Пријепоља обићи и Ужице, Пожегу, Чачак, Нови Пазар и Ивањицу.

Подели на мрежама

Повезани чланци