Павле Димитријевић: Грађани имају моћ за борбу против корупције

Павле Димитријевић: Грађани имају моћ за борбу против корупције

Како би оснажили локалне носиоце промена да захтевају одговорност у раду институција и доносилаца одлука Центар за истраживање, транспарентност и одговорност – ЦРТА покренуо је недавно иницијативу „Грађани имају моћ“. Њен циљ, између осталог, јесте подршка организацијама цивилног друштва, медијима и грађанима да активно учествују и покрећу иницијативе усмерене на борбу против корупције и унапређење одговорности у својим локалним заједницама.

„Грађани имају моћ“ је иницијатива за подршку свим оним групама појединаца који желе нешто да промене на боље у својој средини.

То нешто на боље може да буде иницијатив да нека улица промени назив, да се реши неки комунални проблем до тога да грађани учествују у доношењу одлука на локалном нивоу , поготово о питањима која се тичу њихових живота – каже заменик програмског директора ЦРТЕ Павле Димитријевић.

Ова иницијатива предвиђа различите начине подршке организацијама цивилног друштва али и неформалним групама појединаца, од правне подршке до организовања различитих догађаја, трибина, едукација на теме које муче грађане и грађанке Србије. Као изузетно важно, Димитријевић истиче умрежавање и повезивање различитих иницијатива на локалном нивоу.

У многим местима у Србији проблеми су заправо исти и свуда се неки грађани окупљају. Они нису свесни да исто у Ужицу, Прибоју или Пријепољу постоје неки људи који имају исти проблем. Ми их повезујемо – истиче Димитријевић.

Изузетно важан део иницијативе је и организовање фокус група.

Предвиђене су фокус групе највише у делу истраживања о томе како грађани виде корупцију и борбу против корупције у Србији у овом актуелном тренутку. Широм Србије организујемо фокус групе. До сада смо их имали у 11 градова, ево једна је и у Пријепољу где смо са грађанима разговарали на ту тему просто да видимо какав је однос грађана према овом проблему – каже Павле Димитријевић.

Према речима Димитријевића досадашња искуства су позитивна.

Оно што могу да кажем је да су грађани све више спремни да причају о свему томе али и да мисле шта заиста могу да ураде. Полако али сигурно излази се из оне фазе да их је брига шта се дешава са њиховим правима. Дакле, излазимо из те матрице понашања и мислим да је то јако добро за нас као демократско друштво – каже заменик директора ЦРТЕ.

На питање да ли грађани заиста имају моћ Димитријевић одговара.

Све више желе да имају моћ. Мислим да је моћ већ у њиховим рукама само они то просто треба да схвате и да разумеју на који начин могу да остварте ту моћ. Ту је опет велика улога невладиних организација, ЦРТЕ и свих других организација да помогну људима да ту моћ сви заједно препознамо и лакше конзумирамо. Значи, ако можемо лако да учествујемо у неком процесу, да утичемо на неку одлуку државног органа, хајде онда да то и урадимо. Нема разлога да ћутимо – закључује Павле Димитријевић.

„Грађани имају моћ“ је заједничка иницијатива коју, уз подршку Америчке агенције за међународни развој спроводе ЦРТА, Београдски центар за безбедносну политику, Партнери за демократске промене Србија и Национална коалиција за децентрализацију.

Подели на мрежама

Повезани чланци