Друштво

Пекара „Атина“ пластичне кесе мења папирним

Како би допринели заштити животне средине и промоцији акције да се из употребе избаце пластичне кесе, у пекари „Атина“ власника Салка Бајрамовића, производи ће се исључиво нудити у папирној амбалажи, а препорука је и да у куповину полазите са својим платненим цегером.

Како би људе подстакао да од куће понесу торбу у коју ће спаковати намирнице, власник пекаре Атина Салко Бајрамовић решио је да сталним муштеријама подели 200 цегера. Већ од наредне седмице, пластичне кесе ће у овој пекари бити скроз избачене из употребе.

Папирне кесе без ручки делићу бесплатно, а ове са ручком ћу наплаћивати по 5 динара. Са тим ћу почети од понедељка, док не потрошим ове пластичне кесе. Бићу на губитку, јер мене ове кесе са ручком коштају 6,6 динара. Било ми је јефтиније са пластичним кесама, али нема везе – каже власник пекаре „Атина“ из Пријепоља Салко Бајрамовић.

Све ово Салко ради са циљем да допринесе заштити животне средине, јер како каже, где год се окрене, свуда су кесе.

То сам одлучио да урадим, јер скоро сам гледао неку емисију о пластици у океанима, где су рекли да од неких 50 до 100 година неће више бити живота у океанима. Кад нема живота у океанима, вероватно га неће бити ни на планети – каже Салко.

Овај гест наилази и на одборавање купаца.

Пластичне кесе уведене су у употребу седамдесетих година прошлог века као производи за вишекратну употребу и са циљем да замене папирне кесе које су се тада користиле. Нажалост, пластичне кесе најчешће се користе за једнократну употребу, па је и потражња за њима већа. Са масовном производњом једнократних кеса дошао је огроман проблем пластичног отпада и погубних ефеката на животну средину. Према истраживањима, становник Србије  просечно дневно употреби чак седам пластичних кеса, а просечан становник Европске уније употреби мање од две кесе дневно.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *