Пензионери у проблему за набавку огрева – цене расту, а испорука касни

Пензионери у проблему за набавку огрева – цене расту, а испорука касни

Пензионери који наручују огрев преко пријепољског Удружења ове године суочавају се са проблемом да дрва нема довољно, а цена угља константно расте. Једна од бојазни је и да добављачи неће успети да испоруче огрев до почетка грејне сезоне.

Већини пензионера у Пријепољу један од лакших начина да обезбеде огрев за зиму је преко Удружења пензионера, јер га плаћају на рате. Међутим, ни ово није толико олакшавајућа околност када се узме у обзир чињеница да је цена угља од фебруара до данас повећавана у пет наврата.

Сада је тренутно цена 17.500 динара, а почели смо упис у фебруару са 10.500. Значи, ми сада имамо разлику у цени од 6.000 динара по једној тони – каже председник Удружења пензионера Пријепоља Љубиша Вуковић.

Око 600 пензионера уписало се за набавку више од 1000 тона угља и добиће га по цени по којој су наручили. Са дрвима ситуација није тако једноставна.    

Уписали се по једној цени, а у међувремену су сви пензионери који су наручили дрва морали да обезбеде додатних 5 евра мо метру. Ми смо уз помоћ добављача дрва, обезбедили још 5 евра, тако да је компензиран са 10 евра тај пораст цене дрва за ових 6-7 месеци.

За метар дрва пензионери морају да издвоје 50 евра, око 10 евра више него прошле године. До сада је уписано око 600 просторних метара за 90 пензионера. Нових уписивања одавно нема, због нестабилних цена и страха да добављачи неће успети да испоруче све, јер се касни и са испоруком већ наручених дрва.

То је потпуно ненормална ситуација у односу на претходне две године. Није било ни овог психолошког осећаја код људи, оптерећености сопственом судбином и неизвешношћу. Људи су у таквој ситуацији да неки чак и са тако ниским пензијама покушавају да барем мало резерве обезбеде и за наредну годину. Зато понекад наручују већу количину од потребне, јер се очекује да ће и следећа година бити напрегнута у вези са ценама на тржишту.

У Пријепољу живи нешто више од 8.000 пензионера, од којих око 2.000 прима пензију испод 16.000 динара. С обзиром да предвиђања за будућност нису оптимистична, биће ово једна дуга и хладна зима за већину.

Подели на мрежама

Повезани чланци