Пет милиона за набавку приплодних грла – уговори за 23 пољопривредника и пољопривреднице

Пет милиона за набавку приплодних грла – уговори за 23 пољопривредника и пољопривреднице

Двадесет троје пољопривредника и пољопривредница у општини Пријепоље добило је подстицаје за набавку приплодних грла. За ову намену општинским буџетом кроз програм развоја пољопривреде опредељено је пет милиона динара. 

Подстицајима у износу од 70% вредности набавке приплодних јуница и оваца општина помаже пољопривредницима и пољопривредницама да прошире своју производњу, а тиме и допринесу развоју општине, речено је приликом потписивања уговора.

Семир Хурић из Карауле има 14 уматичених крава. Подстицаје је добио за две јунице које је јесенас купио у Сјеници. Каже да ово није први пут да добија субвенције и истиче да је значајно што општина препознаје потребу пољопривредника и улаже у сточарство.

Зоран Кубуровић из Бабина са две јунице за које је остварио подстицаје има десет грла на свом газдинству. Сточарство му је примарно занимање и производи сир који пласира углавном у Београд, јер услова за откуп сировог млека у нашој општини нема.  

За Жељка Зиндовића који такође живи од пољопривреде и на свом имању има осам уматичених крава и јуницу коју је купио, субвенције и сваки вид подршке пољопривреди много значи, јер би другачије све било много теже.  

Улагање у пољопривреду, грану којом се као главним или додатним занимањем бави око две трећине одраслог становништва, у општини Пријепоље виде као једну од примарних области у коју би требало улагати.

Потписали смо уговоре са наша 23 пољопривредна произвођача, где имамо набавку 21 приплодне јунице и два стада од по десет оваца. Ми смо до сада од укупних 28 милиона динара предвижених за развој пољопривреде реализовали 22 милиона, а у току  су три јавна позива вредна шест милиона динара, тако да ћемо све планирано буџетом за подстицаје и реализовати – истакао је председник Привременог органа Општине Пријепоље Изудин Шантић.  

Континуирано улагање и подршка локалне самоуправе сточарској производњи један је од начина да се сточни фонд који је у сталном опадању одржи и побољша расни састав стоке у пријепољским селима.

Подели на мрежама

Повезани чланци