Петар Баковић – први Пријепољац у ММА рингу и одмах титула

Петар Баковић – први Пријепољац у ММА рингу и одмах титула

Пријепољац Петар Баковић недавно је освојио златну медаљу на интернационалном ММА турниру „Београдски победник“. Освајањем титуле шампиона у свом првом наступу, Петар је исписао историју овог све популарнијег борилачког спорта, као први Пријепољац који је одрадио борбу у ММА кавезу.   

Петар Баковић  је са само пет година почео да се бави кик боксом. Дугогодишњи је члан Кик-бокс клуба „Младост“, али му је жеља још од малена била да се опроба у ММА, односно у мешовитим борилачким спортовима. Ту прилику је искористио недавно, када је као члан пријепољског ММА клуба „Спартанц 033“ наступио на интернационалном турниру „Београдски победник“, који је окупио више од 80 такмичара у различитим категоријама. У свом дебитантском наступу остварио је огроман успех окитивши се титулом првака у Ц класи до 84 килограма.

Прва борба у ММА и одмах један веома јак интернационални турнир на којем је било Руса и Хрвата из најјачих европских клубова, а ту су били и најбољи клубови из Београда. Освојио сам златну медаљу у мојој категорији. Поносан сам јер сам први из Пријепоља који се опробао у свету ових борилачких вештина. Направио сам врхунски резултат и наставићу даље истим темпом – са поносом нам прича 21 – огодишњи Петар Баковић.

Велика подршка Петру на турниру у Београду био је Ђорђе Ивезић.

Петар се фантастично показао. На пример, победио је дечка који је члан најбољег и најтрофејнијег клуба у земљи „Фајт компанија“, где су му тренери професионални борци, који се овим спортом баве више од 15 година. То је доказ величине овог успеха. Меч је био фантастичан. Петар се показао одлично. Остали су презадовољни са њим. Нико није могао да верује да је то Ц класа и да дечко први пут ради меч. Сви су мислили да је у најмању руку А класа и да је већ искусан борац – преноси нам утиске са турнира председник и тренер ММА Клуба „Спартанац 033“ Ђорђе Ивезић.

ММА је борилачки спорт који се најбрже развија у свету, а све је популарнији и у Србији. То је био један од мотива Ђорђу Ивезићу, професору физичког васпитања и бившем успешном такмичару у бројним борилачким спортовима, да у јануару ове године оформи први такав клуб и у Пријепољу.  У питању је ММА клуб „Спартанац 033“ који тренутно окупља око 20 чланова свих узрасних категорија.

Требају нам мало бољи услови, јер се ММА генерално као спорт састоји из партерних техника, које се врше на поду и стенда ап техника, које су узете из неких других спортова као што су бокс, кик бокс, џудо и остало. То је микс свих вештина као што и сам назив каже Mixed martial arts. Правила су ту јасно дефинисана иако се некоме, ко први пут гледа меч, чини да ту не постоје правила. Раде се три рунде по 5 минута. У суштини, на аматерском нивоу, какав је био турнир на коме је Петар скоро наступио прошле недеље, такмичари су подељени по класама тако да њему не може да дође противник који већ има неко искуство од на пример 10 – 15 мечева, већ постоји Ц класа где се састају противници који до тада нису имали ни један меч. Како расте искуство, прелази се из класе у класу. Ако дођеш до А класе, где имаш више од 10 мечева, тада је до такмичара да ли ће прећи у професионалце. У профи варијанти се скидају штитници и правила су мало другачија – објашњава правила овог сце популарнијег спорта Ђорђе Ивезић.

ММА је један од најтежих и најзахтевнијих борилачких спортова, који захтева много преданости, рада, али и знања.

Потребно је да човек поседује добро рвање, добру бразилску џију џицу, добар кик бокс и бокс, да зна џудо…једном речју да буде поткован за све врсте спортова. Наравно, потребна је и физичка снага, срце жеља, борба…то је најпотребније у овом спорту. Нема толико повреда, јер када год је неко у некој опасности увек може да се искористи неки захват попут рвачког, џију џица…ту нема неких јаких удараца, раде се захвати, полуге, разна гушења и неме уопште неких тежих повреда. Спорт није толико опасан колико се представља да јесте – прича нам Петар Баковић.

Петар, који је полицијски службеник у Регионалном центру граничне полиције према Црној Гори, као члан Кик-бокс клуба „Младост“ учествовао је на четири државна првенства. Највећи успех остварио је у априлу ове године када је освојио сребрну медаљу у дисциплини К1.

Неки циљеви у наредном периоду су ми да будем професионални светски првак у ММА и аматерски светски првак у кик боксу. То су ми неки циљеви и нормално да будем добар и частан полицајац – са великом дозом сигурности каже Петар.

Када су такмичења у питању, Петар је на заслуженом одмору . Међутим, он се већ увелико припрема за следећу годину, у којој га очекују државна првенства у кик-боксу, када ће покушати да избори своје место у репрезентацији Србије. Са друге стране, очекују га и нове ММА борбе, које би требало да му трасирају пут ка самом светском врху.

Подели на мрежама

Повезани чланци