Писма читалаца: КУЋЕ КАО ФАБРИКЕ

Писма читалаца: КУЋЕ КАО ФАБРИКЕ

Пре неколико месеци Јавно комунално предузеће „Лим“ подигло је цене својих услуга, и то не мало. У ситуацији када се примања неких категорија становништа повећавају годишње по неколико стотина динара, то је био велики намет. Но, ту није био крај. Рачуни за јануар поново су драстично увећани, посебно власницима кућа. Настала је забуна, људи су похитали у Комунално, мислећи да се ради о грешци. Међутим, није било тако.

У ситуацији када Комунално једва опстаје, а говорило се и о његовом банкроту, дошло се на идеју да се спас потражи у џеповима грађана. Комисија Комуналног кренула је да премерава куће, па су тако преко ноћи квадратуре порасле и 100% у односу на постојеће. Наиме, према Правилнику, изношење смећа се наплаћује по квадратном метру објекта (куће)!!! Опет по Правилнику, како су ми у Комуналном рекли, рачунају се подруми, спратови, поткровља и терасе. Небитно је да ли у кући живи један члан или их је петнаест.

Навешћу пример родитеља моје супруге. Површина куће, на коју плаћају порез у управи прихода је 80 метара квадратних. Према решењу Комуналног, до сада су плаћали изношење смећа са 135 квадрата, а сада по најновијем-са равно 200! Рекли су ми да је „некада давно“ из Комуналог долазила жена инжењер и утврдила површину. Како је сад кућа „нарасла“ на 200 квадрата? Има ли ово икаквог смисла? Узгред, у кући живе њих двоје, пензионери који практично не могу да изађу напоље. Кад се све ово узме, испада да је то неки погон или фабрика, школа и сл. јер, колико знам, њима се изношење смећа наплаћује по квадратном метру. Опет, два члана, који живе у гарсоњери од 30 метара квадратних, плаћају 7 пута мање, иако сигурно имају смећа колико и ови који живе у тих „200 квадрата“. Тако је рачун увећан за преко 800,00 динара.

Многе куће у Пријепољу су полупразне, деца су отишла, па се  поступак Комуналног предузећа не може  другачије објаснити већ као смишљена пљачка. Ако је то спас за Комунално, онда је боље да га и нeма него да тако отворено пљачкају људе, који и тако једва састављају крај с крајем.

Љубомир Шуљагић

Подели на мрежама

Повезани чланци