План развоја општине Пријепоље – списак жеља или реалне потребе?

План развоја општине Пријепоље – списак жеља или реалне потребе?

План развоја Општине Пријепоље по хијерархији један је од најзначајнијих докумената, оцењено је на 18. седници Скупштине општине Пријепоље. За његову примену у пракси, неопходно је да постоје стручни људи, којих је све мање у нашој општини, оценили су одборници опозиције. Да планови не остану само мртво слово на папиру и списак жеља, обећана је да контрола спровођења плана и средњорочни планови ослоњени на овај документ. Рад Општинске управе је статистички добар, али у пракси је много незадовољних људи, речено је између осталог за скупштинском говорницом.

Израду Плана развоја општине Пријепоље, који ће важити до 2029. године, подржало је Министарство државне управе и локалне самоуправе. Пријепоље је међу ретким општинама у Србији којима је одобрен овај пројекат, тачније међу три, рекла је једна од координаторки израде овог документа, чланица Општинског већа Душка Бајић. Много је посла било, годину дана се састанчило, одржаване су тематске радионице, у изради су учествовали сви релевантни субјекти и колективи наше општине.

Миланко Јовановић изразио је незадовољаство тимом који је учествовао у изради документа. Овај састав требало је проширити, према његовом мишљењу, и са још неким људима, попут одборника. Резултат рада стао је на 120 страна, па су због обимности неки одборници признали да га нису ни прочитали, што их није спречило да учествују у дискусији. Анализирало се тренутно стање, због ког је већина одборника изразила забринутост, јер је свака област запуштена, почевши од пољопривреде, привредног развоја, екологије, туризма… Да би се предвиђене мере побољшања постојећег стања спровеле у дело, требало би да имамо стручне људе, којих је све мање. Због тога је овај план нереалан, оценио је Едиб Кајевић, јер Општина нема кадровског потенцијала да спроведе све написано. Нереалан је и због планираног буџета, јер је општина већ показала да није у стању да руководи буџетом, преносећи милионска неутрошена средства из године у годину, додао је он. Зато је овај документ само формалност, а у суштини је списак лепих жеља.

За одборника Драга Попадића план је све само не списак жеља. Дефинисао га је као план потреба. А потребе општине Пријепоље су да се изгради канализациона мрежа, којом је покривено тек нешто више од 20 одсто општине, водоводна која покрива мање од половине општине, затим унапређење туризма, јер општину туристи заобилазе у широком луку. Неопходна је путна инфраструктура, не само локална, већ да не будемо само посматрачи како нас планови изградње аутопутева заобилазе, што је истакао Зулкефил Бато Садовић.  Није овај план дефинисао ни развој привреде на прави начин. Већим делом требало би да се ослони на дуално образовање, рекла је Суанита Челебић. Она развој види у отварању нових образовних профила у индустрији.

У индустрији и пољопривреди развој види и Станко Кијановић. Индустрија је можда била развојна шанса у прошлости, сада би се требало фокусирати на нове технологије, оценио је Миланко Јовановић. Недостаје још ресурса да се тај потенцијал оствари.

Коефицијенти обрачуна пореза на имовину остали су на нивоу на ком су били и претходих шест година, као и цена непокретности по квадратном метру. Предлог општинског већа био је да не би требало да дође до повећања, јер би то био велики удар на кућне буџете, а Општина не би оставрила значајније приходе. Далмир Козица, из одељења пореске админитрације, оценио је да инфлација једе приходе од пореза, па је због тога и предложено повећање коефицијената.

Одборници су расправљали и о Извештају о раду Општинске управе у прошлој години. Начелник Општинске управе Миодраг Ћубић задовољан је како је све функционисало у претходној години, запослило се деветоро људи искључиво због стручности, на едукацији запослених се ради константно. Поносан је Ћубић и што се у нашој општини реализују милионске инвестиције, али је и свестан да може и мора још боље да се ради.

На излагање Ћубића, Кајевић је рекао да се не стиче такав утисак, барем не из порука које стално добија од незадовољних грађана који долазе у Општинску управу. Незадовољан је и Миланко Јовановић термином када се расправља о овом Извештају, јер је то требало да се уради већ почетком године. Констатовао је и да су одборници само „проточни бојлер“, јер није очигледно важно када ће се за нешто гласати. Неколико одборника указало је незадовољство радом службе за Урбанизам, а и позвало је општинску комуналну инспекцију да ради свој посао.

Подели на мрежама

Повезани чланци