Пластеничка производња поврћа у Пријепољу – квалитетна роба, али је пласман проблем

Пластеничка производња поврћа у Пријепољу – квалитетна роба, али је пласман проблем

Временске прилике погодовале су производњи поврћа у пластеницима у домаћинству Љубисава Гојаковића из Гробница код Бродарева. Како каже, овогодишњи род је феноменалан, а и цене су добре. Пластеничка производња је његов избор већ једну деценију, а био би много задовољнији када би и током зиме могао да нађе тржиште за своје поврће, уместо што се бави другим пословима.

Љубисав Гојаковић је у договору са породицом пре десетак година одлучио да се посвети пластеничкој производњи. Напустио је посао и почео да гаји поврће у пластеницима. За све ове године није се покајао, а овогодишњим родом је посебно задовољан.

Род је ове године феноменалан. Паприке су родиле баш добро, парадајз, краставац…Мени погодује ово сунчано време, јер код куће имам добру воду, тако да је родило ове године са минималним прскањем. Није било болести. Што се тиче цена, нису лоше ове године. Велика је потражња, доста је гастарбајтера дошло у Бродарево из Немачке и целе Европе тако да сам задовољан продајом – каже пољопривредни произвођач Љубисав Гојаковић.

Квалитет поврћа је више него одличан. Купцима нуди неколико сорти паприке, парадаjза, као и краставац, боранију, лук, кромпир, бундеве…

Планирам да проширим производњу. Да заменим пластенике металним, да унапредим производњу. Има доста посла. Радимо ја, супруга, мајка и отац. Устајемо свако јутро око пола 5 јер су велике врућине. Попијемо кафу и плевимо док не угреје.

Како би унапредила своју понуду, али и искористила све своје производе, породица Гојаковић је почела да припрема и зимницу. Купци су углавном наши људи у иностранству, као и један број домаћег становништа, које нема услове да производи ни ти да спрема зимницу.

Посејали смо доста паприке за ајвар, сомборке за масну, имаћемо туршију, зелени парадајз, парадајз паприку, стављаћемо и цепкани ајвар, љутицу, све што буду желели купци код нас ће имати.

Пластеници се простиру на око 20 ари, а већину уложених средстава породица је обезбедила без коришћења субвенција.

Један пластеник сам добио од Дивац фонда, остале сам све купио својим средствима. Две три године сам користио субвенције за обнову најлона јер сам једне године имао баш велику штету од ветра. Ја се искрено надам да ће бити помоћи од државе да добијем те велике пластенике којима планирам да заменим ове мале. То планирам да радим на јесен-пролеће па видећемо шта ће бити.

Већ две зиме Љубисав је провео у Немачкој, где је радио на грађевини јер зими нема тржишних услова за пласман сезонског поврћа.

Ја бих имао посла зими, може да се ради зелена салата и лук, али ја немам где да га продам. Ако би имала нека фирма да се понуди, то би било јако добро. Онда не би било потребе да идем било где јер у својих 20 ари пластеника ја бих могао да узгајам доста салате и лука, али проблем је што немам где да продам.  А друго не може ништа да се ради зими.  

Поврће из својих пластеника продају код куће, на бродаревској пијаци и на тезги у центру Бродарева. За све ове године успели су да стекну поверење купаца, пре свега квалитетом својих производа. 

Подели на мрежама

Повезани чланци