Pletilja Melća Alomerović: Vunu ne može ništa da zamijeni

Pletilja Melća Alomerović: Vunu ne može ništa da zamijeni

Više od 50 godina Melća Alomerović iz Prijepolja plete čarape, pape, džempere i prsluke. Svoje rukotvorine izlaže na pijaci, a njena roba uvijek je tražena, naročito u zimskim mjesecima. Ono što zabrinjava je što ovaj zanat polako izumire, jer je Melća jedna od rijetkih iz Prijepolja koja ga još uvijek ima u svojim rukama.

Pijaca je mjesto gdje zainteresovani kupci odijevnih predmeta od vune mogu pronaći Melću Alomerović. Vunu nabavlja iz Šapca, a u čarape koje plete pored vune umiješa i grilon, da budu tvrđe. Prisjeća se kako se naučila vještini pletenja. 

Ja sam naučila od žena, krala zanat, jer ja nisam imala majku, ostala sam bez nje sa tri godine. Strine, tetke su me učile pomalo, a malo sam i gledala kako ko radi i tako sve shvatala. Pletem sad i džempere, čarape, prsluke i šta ko voli. Neko mi naruči, neko naiđe ovde pa kupi – kaže Melća.

Pored pletenja, bavi se i poljoprivredom, da bi mogla da preživi.

Treba ceo dan da radiš za jedne čarape, da ništa drugo ne radiš. A cena čarapa je od 600 dinara do 800 najviše.

Nekada nije bilo tako, dijelom i zbog toga što je pored pletenja tkala.

Nije nam otac radio, nije mogao da ostavi malu djecu kući. Ja i sestra smo tkale i prodavale, od toga smo svi živeli – priseća se Melća.

Primjećuje da kvalitet vune nije što je nekada bio.

Sad neće niko da prede, sad to radi mašina i slabija je vuna, jer je mašina iseče. Prije kad se radilo ručno bila je tvrđa i bolja vuna. Jedno vreme vunu nije hteo niko, sad se većina vraća, jer ipak je vuna najbolja. Ova sintetika što se nudi, to nije toplo.

Prije dvadesetak godina Melća je bila članica Udruženja „Domaća radinost“. Iz tog perioda nosi samo pozitvna sjećanja, ali je vremenom opet sve zamrlo. Sumnja da će ovaj zanat opstati u budućnosti.

Dok mi je manja ćerka bila plela je i ona, a sad neće, verovatno ne bi ni znala. Kod mlađih ljudi ovaj zanat izumire – zaključuje ona.  

Nije sedamdesetogodišnja Melća brojala koliko su njene vješte i brze ruke isplele proizvoda od vune, baš kao i što ne broji sate provedene nad iglama. U jedno je sigurna, da vunu ništa ne može da zamijeni, koliko god da nam moderni način života nameće neke druge trendove i sintetička rješenja.

Подели на мрежама

Повезани чланци