Плутајућа брана за хватање отпада у магацину чека трећу срећу

Плутајућа брана за хватање отпада у магацину чека трећу срећу

Плутајућа брана за сакупљање отпада на реци Лим, која је постављена у месту Јагодњак у Великој Жупи, данас је размонтирана и биће у магацину све док се не нађе нова локација, трећа по реду, за инвестицију вредну 19 милиона динара.

Плутајућа брана, постављена низводно од плаже Петровац, требало је да спаси реку Лим од смећа. За сада, то се није десило јер ланчаница није издржала водену снагу са којом се суочила.

Пријепољска плутајућа брана нема среће. Прво је у својој близини нису желели мештани Велике Жупе, након чијег негодовања је премештена узводно, а затим је набујали Лим прекинуо и насукао на своје обале. Иако је деловало да су на њу заборавили и они ретки који су за њу знали – представници извршне власти у Општини Пријепоље који су је и поставили и измештали, после више месеци бескорисног стајања и пропадања, донета је одлука о њеној даљој судбини.

Договор је да је ми скинемо и размонтирамо, додуше она је пројектована да буде брзо монтирајућа и скупљајућа, да је ускладиштимо до те нове, мирније локације јер је ово евидентно била брза вода и да она не може да остане ту. И знатно је оштећена јер смо сведоци огромног поплавног таласа у новембру, а 19. јануара смо имали највећи водостај после 1979.године. Имали смо тада на хидроцентрали у Потпећу прелив од 910 кубика у секунди. То је елементарна непогода и ова сајла на овом месту није издржала. Ми знамо да је Лим планинска река и у том надолазећем таласу, он носи огромну количину материјала, дрвне масе..Ми смо у том чишћењу извадили 20 великих камиона балвана па можете мислити кад то наиђе на ову ланчаницу… Просто, није могла да издржи. Против природе се не може – каже Синиша Лаковић из УГ „Јастреб“ Прибој.

Грађани могу мислити, а и не морају, али су надлежни у општинској извршној власти морали мислити, знати и испитати где и под којим условима би ова ланчаница имала ефекта, пре него што су је поставили. Наш саговорник из прибојског удружења, које је ангажовала фирма „Авантек електроникс“, која је у јавној набавци добила посао постављања бране, каже да су, за разлику од пријепољске ланчанице, прибојска и нововарошка испуниле очекивања.

Нововарошка је у функцији. Прибојска је била пре неколико дана раскачена, и то плански због ремонта преводнице за чамце и чим смо то завршили, у недељу, вратили смо је и у функцији су обе.

Основни услови који морају да буду испуњени да би ланчаница била постављена на доброј локацији су приступни пут, миран ток реке и да у близини није насељено место. То што прибојска хидроцентрала ради без иједног дана застоја од када је ланчаница постављена на језеру, Лаковић сматра да је довољно да оправда сврху њеног постављања.

Ми у Прибоју смо веома угрожени од вас Пријепољаца јер ланчаница је на почетку прибојске општине па онде нема кубик нашег смећа. Крајем прошле и почетком ове године извадили смо више од 20.000 кубика плутајућег отпада које је дошло из правца Црне Горе, прошло кроз Пријепоље и зауставило се у Прибоју.

На демонтажи ланчанице, њеном извлачењу и прикупљању делова, ангажована је и тешка механизација. Оно што је извесно је да штета коју је претрпела ланчаница, као и додатни трошкови који су настали као резултат лоших избора локације и њеног премештања и сада лагеровања у магацину, сигурно нису мали. Сигурно је и то да, од пројекта у који је Министарство заштите животне средине уложило око 15 милиона динара, а Општина Пријепоље око 4 милиона, корист до сада није имао нико осим фирме која је плутајућу брану и поставила.

Подели на мрежама

Повезани чланци