Плутајућа брана на Лиму за сакупљање отпада пропала инвестиција или пројекат који ће некад дати резултат?

Плутајућа брана на Лиму за сакупљање отпада пропала инвестиција или пројекат који ће некад дати резултат?

Плутајућа брана на Лиму за сакупљање отпада, која је постављена низводно од плаже Петровац, у месту Јагодњак, још нема своју функцију. Питање је да ли ће је и имати, с обзиром на водену снагу Лима у овом делу тока. 

Првобитно постављена на Лим између Ивања и Велике Жупе, тик испод ушћа Зебуђе, плутајућа брана за хватање отпада, након негодовања мештана, измештена је узводно, у место Јагодњак. И на новом мести изазвала је реакцију мештана Љиљака, али су њихови захтеви за ново измештање на трећу локацију остали узалудни. Премештање је проузроковало додатне активности и административне процедуре због којих су пробијени првобитни рокови за постављање ланчанице и због којих још није извршена примопредаја након изведених радова. Према речима председника Општине Пријепоље Владимира Бабића, то се очекује наредних дана након чега ће вероватно бити расписана јавна набавка за чишћење сакупљеног отпада. Осим постављања ланчанице, асфалтиран је и део пута од магистрале и изведени су мањи грађевински радови. Према речима Синише Лаковића из прибојског удружења грађана „Јастреб“, које је још пре две године иницирало постављање бране у Прибоју, пријепољска ланчаница је рађена за првобитну локацију у Великој Жупи, због чега је неопходна њена модификација како би се прилагодила водотоку Лима у Јагодњаку. Ово удружење је до сада пет пута чистило отпад са плутајућих брана које су постављене на прибојској и нововарошкој територији. Током три чишћења са нововарошке бране, у периоду од почетка године, из Лима је извађено више од 500 кубика отпада, а у две акције на прибојској брани је сакупљено око стотинак кубика. Удружење „Јастреб“ је ове акције до сада волонтерски урадило, али су заинтересовани за овај посао и учествоваће у поступцима јавних набавки, ако и када их општине распишу, јер како Лаковић каже, прилагодили су своје чамце за ову намену.

Према снимцима које смо забележили, тешко је замислити да ће при овој брзини воде, брана зауставити било какав отпад. То су нам потврдили и добри познаваоци Лима, који кажу да је ово пропала инвестиција. Лим је у периодима године када носи највише смећа знато вишег водостаја и веће снаге, тако да ако брана сада не успева да задржи плутајући отпад тешко је замислити да ће то урадити тад.

Укупна вредност постављања плутајуће бране у Пријепољу је непуних 19 милиона динара, од којих је око 15 милиона обезбедило Министарство заштите животне средине, док је учешће општине Пријепоље око 4 милиона динара. Укупна вредност постављања зауставних брана за отпад  у три општине је око 70 милиона динара.

Подели на мрежама

Повезани чланци