Почасни грађанин Анри Хубер у посети Пријепољу

Почасни грађанин Анри Хубер у посети Пријепољу

Некадашњи председник швајцарске општине Кениц, Анри Хубер који је 2019. године проглашен за почасног грађанина општине Пријепоље у тродневној је посети Пријепољу. На састанку са представницим локалне самоуправе разматрали су се даљи кораци успостављања и унапређења сарадње са општином Кениц која траје више од тридесет година.

Анри Хубер је у Пријепоље први пут дошао у јануару 1993. године као тадашњи председник швајцарске општине Кениц. У времену ратних сукоба у Југославији, санкција и немаштине, била је то једна од првих посета делегације неке од западних европских земаља. Иако су током приликом посетили Загреб, Београд, Пљевља и Тутин, одлука је ипак била да се оствари сарадња и упути помоћ Пријепољу. А та помоћ, вредна 200.000 швајцарских франака у први мах се односила на преко потребне лекове и болничку опрему, као и тоне намирница и других основних животних средстава. Наредних година је уследила и даља политичка, друштвена и културна сарадња током које је 150 људи из Пријепоља посетило општину Кениц.

За вас је то можда представљало велику помоћ, ја лично увек сам желео да помогнем више, али постоје политичка ограничења. У том тешќом времену нису сви на ту помоћ гледали као што сам гледао ја. У мом граду Кеницу  било ми је теже да обезбедим ту подршку јер нису сви били сгласни са оним што сам ја тада радио. Јер у свету у ком медији преносе различите информације, Србија у том тренутку није имала баш најбољи изглед, али сам срећан што смо упркос таквој клими успели да помогнемо – истакао је почасни грађанин општине Пријепоље Анри Хубер.

Ценећи помоћ и подршку швајцарских пријатеља, Анри Хубер је 2019. године постао први почасни грађанин општине Пријепоље.

То је за мене једна част. Не знам просто да ли сам је заслужио. За мене је то нешто велико. Доћи овде, за мене значи као да се враћам својој кући и врло сам срећан што сам данас овде – додао је Хубер.  

Континуирана сарадња ове две општине је пре неколико година прекинута,  а састанак је био прилика да се утврде кораци успостављања даље сарадње.

То су била времена када је нама било најтеже и то морамо да ценимо. Међу првим корацима од када сам дошао на ову функцију је било обнављање сарадње. Данас смо договорили даље кораке сарадње. Свакако је било политичких промена и код њих и код нас и сада имамо повољну политичку сатуацију и надам се да ћемо у наредном периоду имати званичне посете представника општине Кениц – рекао је председник општине Пријепоље  Драго Попадић.  

Гости из Швајцарске, Анри Хубер, Роланд Штибли и Мило Петровић у Пријепољу ће провести наредна три дана где ће имати прилике да посете Музеј, али и да се увере у природне лепоте Камене Горе и Сопотнице.

Подели на мрежама

Повезани чланци