Почела реконструкција обалоутврде у Шарампову вредна 85 милиона динара

Почела реконструкција обалоутврде у Шарампову вредна 85 милиона динара

Почели су припремни радови на реконструкцији обалоутврде на десној обали реке Лим у Шарампову, који се реализују у оквиру пројекта “Управљање сливом реке Дрине на Западном Балкану“. Пројектом вредним 85 милиона динара предвиђена је реконструкција у дужини од 590 метара.

Пројектом реконструкције заштитних објеката на десној обали реке Лим у Шарампову предвиђени су радови у дужини од око 240 метара низводно од моста и још 350 метара од моста ка Раишњеву. Осим изградње заштитног зида и постављања мобилне опреме која ће бити коришћена у случају опасности од поплава, целом дужином планирана је и изградња пешачких стаза. У делу од моста ка насељу Раишњева требало би да буду изграђене две шетне стазе, горња и доња у дужини од по 350 метара, ширине 4 метра. На јавном позиву који је спровела Републичка дирекција за воде Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде за извођача радова је изабрана шабачка фирма „Југокоп Подриње“, док је као подизвођач ангажована пријепољска фирма „Бетон“. Рок за завршетак радова је 10 месеци, односно 4. октобар ове године.

Како нам је раније речено у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде примарни циљ овог дела пројекта јесте унапређење постојеће заштите од поплава на реци Лим. Град Пријепоље са око 14.000 становника се налази на висини од 450 мнв. Постоје структуре за заштиту од поплава, али Шарампов, са 1.000 становника, који се налази на висини од 445 до 448 мнв, нема заштиту од поплава. Поред овог примарног циља, очекује се и позитиван социјални утицај на становништво Пријепоља и Шарампова, захваљујући структури за заштиту од поплава дуж обале реке Лим, чиме би требало да се обезбеди заштита имовине и земљишта, као и путева који воде до села у брдовитом подручју у близини Шарампова и Пријепоља.

Радови, вредни 85 милиона динара, се изводе у оквиру пројекта “Управљање сливом реке Дрине на Западном Балкану“, а на основу Споразума о гранту Траст фонда за глобалне еколошке капацитете и Специјалног фонда за климатске промене, потписаног 15. децембра 2016. године између Републике Србије и Међународне банке за обнову и развој.

Подели на мрежама

Повезани чланци