Почела тродневна жалост у Србији због трагедије у ОШ “Владислав Рибникар“

Почела тродневна жалост у Србији због трагедије у ОШ “Владислав Рибникар“

Поводом трагедије у ОШ „Владислав Рибникар“ у Београду у којој је убијено девет особа, међу којима и осморо деце, у Србији је проглашена тродневна жалост, која је почела данас и трајаће до недеље 7. маја у поноћ. Услове и начине обележавања дана жалости на територији Републике Србије, обавезе државних органа и организација, других правних и физичких лица, као и санкције за непоштовање утврђених обавеза уређује Закон о обележавању дана жалости.

Одлуку  о проглашењу и трајању дана жалости доноси Влада Србије, а према Закону проглашава се после нарочито тешке несреће која за последицу има смрт, рањавање, или тешко оштећење здравља већег броја људи или у случају смрти високог државног функционера. Не може трајати дуже од три дана. Органи и организације, као и друга правна лица која истичу заставу, дужна су да у време дана жалости заставу Србије спусте на половину јарбола,  уз одговарајуће осветљење ноћу. Радиодифузне организације за информисање јавности су дужне да ускладе програмску шему, односно емитују садржаје прикладне дану жалости, док су новинско-издавачке организације, које издају дневне новине, у обавези да своје листове одштампају у црној боји.

У образовним установама дан жалости се обележава минутом ћутања на првом часу наставе, а програм наставе музичког образовања прилагођава се дану жалости. Музеји, позоришта, биоскопи, организације које имају музичко-сценске програме и друге установе у области културе обавезни су да своје програме прилагоде дану жалости а исто се односи и на спортске манифестације. Забрањено је емитовање народне и забавне музике, односно одржавање програма забавног карактера на јавним местима.

Надзор над спровођењем овог Закона о обележавању дана жалости обавља МУП и ресорна министарства културе, информисања и образовања. За кршење наведеног закона предвиђена је казна од 50.000 до 200.000 динара за правна лица, односно од 2.000 до 10.000 динара за физичка лица.

Подели на мрежама

Повезани чланци