Почиње вакцинација против ХПВ-а у пријепољском Дому здравља

Почиње вакцинација против ХПВ-а у пријепољском Дому здравља

У Србији се сваке године региструје око 1.300 нових случајева карцинома грлића материце, а око 500 жена умре од ове врсте рака који је могуће спречити. У претходне три године, од ове малигне болести преминуло је 6 жена из Пријепоља и 59 жена на нивоу Златиборског округа. Ефикасан и безбедан начин да се спречи ширење хуманог папилома вируса који изазива ову врсту рака је вакцина. Од ове године вакцина Гардасил 9 која делује против девет типова овог вируса доступна је и бесплатна у Србији за децу узраста од девет до деветнаест година.

За десет општина Златиборског округа дистрибуирано је 185 доза деветовалентне вакцине Гардасил, од чега је 30 доза допремљено у пријепољски Дом здравља. Применом вакцине спречава се инфекција специфичним типовима ХПВ- а, самим тим превенирају малигна обољења изазвана овим вирусом.

Кад ова деца приме вакцину, ми на неки начин превенирамо настанак грлића материце, вагине, вулве и ануса. Сматра се да је дејство ове вакцине изузетно вискоко, чак 99% особа након месец дана стварају висок титар антитела и деца ће бити заштићена од ових малигних болести – каже начелница Службе за заштиту деце и школске деце др Зорица Грбовић.  

Ова вакцина није обавезна, већ препоручена  и одобрена је за примену код девојчица и дечака узраста од 9 година, с тим што се деци од 9 до 14 година даје у две дозе у размаку од 6 месеци, док деца од 15 до 19 година примају три дозе вакцине.  

Увек је боље вакцину примити пре ступања у сексуалне односе, али и за популацију која је имала сексуалне односе, а није имала инфекцију овим вирусом то би био бенефит да се вакцинише. Није потребна никакава провера у смислу антитела да би се утврдило да ли сте имали инфекцију, јер природни имунитет није толико јак као што би био од вакцинације. Ова вакцина није никакав вирус, већ рекомбинантна вакцина која има антиген који не улази у ћелију и не инфицира је, тако да је потпуно безбедна и родитељи не треба да се плаше –објашњава др Грбовић.

Вакцинација девојчица већ се спроводи у 111 земаља, а у 40 земаља и вакцинација дечака. Аустралија је била прва земља која је увела ову вакцину, а потом и европске земље у којима је у односу на Србију превенција на много већем нивоу.

Ми треба да размишљамо на овај начин – наша земља је са ограниченим ресурсима, код нас су превентивни прегледи Папаниколау тестовима и друге превентивне мере на ниском нивоу и имамо пораст карцинома грлића материце. Па пошто ми немамо тако богате ресурсе као европске земље ми треба да се ослонимо на оно што је најбоље за нас, а то је свакако вакцинација – истиче др Зорица Грбовић.

Напомиње и да ће у случају потребе и интересовања бити допремљено још доза вакцина. Веома је важно почети са вакцинацијом деце у прописаном узрасту како би их на време заштитили од инфекције вирусом, којим се скоро 80 одсто популације зарази до 25 године.

Подели на мрежама

Повезани чланци