Подршка општине Пријепоље за 213 пољопривредника за набавку опреме и машина

Подршка општине Пријепоље за 213 пољопривредника за набавку опреме и машина

Како би унапредили и развијали пољопривредну производњу, 213 пољопривредника и пољопривредница потписало је уговоре са општином Пријепоље о подстицајима за набавку пољопривредних машина и опреме. За ову намену локалним буџетом издвојено је 18 милиона динара, што је половина средстава опредељених за развој пољопривреде у општини Пријепоље.

За набавку опреме и механизације у биљној и сточарској производњи пољопривредници и пољопривреднице из Пријепоља могли су да остваре субвенције у вредности до 300 хиљада динара. Нова опрема и машине помоћи ће да брже и лакше обављају пољопривредне послове и дођу до финалног производа.

Улагање у пољопривреду, грану којом се као главним или додатним занимањем бави око две трећине одраслог становништва, у општини Пријепоље виде као једну од примарних области у коју би требало улагати.

Морамо помоћи пољопривредницима јер сви знамо да је нама у Плану развоја, пољопривреда уз туризам један од стратешких циљева. Оно што можда пољопривреднике највише тишти јесу путеви до њихових парцела и газдинстава. Општина Пријепоље је почетком године имала две ванредне ситуације и још нисмо све санирали, али опет имамо проблем да су нам сва позајмишта материјала којима газдују „Србија шуме“ су нам забрањена и тренутно преговарамо са Министарством пољопривреде да нам одобре та позајмишта, како бисмо све атарске путеве до почетка зиме санирали – истиче председник Општине Пријепоље Драго Попадић.  

Позив за иинвестиције у физичку имовину, односно набавку пољопривредне опреме и машина је већ годинама позив за који постоји велико интересовање пољопривредника и за који се одваја више од половине пољопривредног буџета општине.

Ова мера је препозната у локалној самоуправи и приликом израде програма највише средстава је опредељено за ову намену. Постоји и низ других мера предвиђених програмом, попут набавке приплодног материјала за шта је опредељено пет милиона динара, за вештачко осемењавање близу три милиона, подршку младима у руралним подручјима два милиона, развој сеоског туризма око милион динара и све то укупно је око 28 милиона динараза субвенције на локалном нивоу – објашњава шеф одсека за пољопривреду ОУ Пријепоља Ифет Хамзић.

Из локалне самоуправе подсећају да ће у наредном периоду бити расписано још неколико јавних позива из области унапређења пољопривредне производње, сточарства и сеоског туризма.

Подели на мрежама

Повезани чланци