Показна вежба спремности и опремљености Ватрогасно спасилачке јединице Пријепоље

Показна вежба спремности и опремљености Ватрогасно спасилачке јединице Пријепоље

Ученици и ученице Техничке школе имали су данас прилику да се упознају са радом и опремом коју Ватрогасно-спасилачка јединица Пријепоља користи у интервенцијама приликом пожара.

Циљ ове јавно показне вежбе је усавршавање ватрогасаца – спасилаца приликом интервенција  и едукација и сарадња са грађанима. Задатак вежбе је да се изведе на безбедан начин како не би дошло до повређивања ватрогасаца или осталих учесника и посматрача. У реалној ситуацији, акција се изводи много брже. Већа је трема и одговорност колега у завосности од ситуације у којој се налазе, објашњава шеф смене ватрогасно спасилачке јединице Пријепоље – Радојко Пузовић.

Руководилац јавно – показне вежбе истиче да су капацитети од 32 запослена, три приправника и опрема за гашење пожара, спасавање на води и спасавање из рушевина и висина, довољни да одговоре свим ситуацијама. Свака ситуација захтева и различиту акцију, а много фактора утиче и на брзину реаговања.

Време изласка из јединице је један минут, а време доласка до места интервенције зависи од удаљености и услова на путу, јер су могуће гужве иако имамо предност са ротацијом. Дешавају нам се пожари који су веома удаљени, потребно нам је и више времена да стигнемо. Неприступачни су терени и идемо са теренским возилима. Ако су угожене куће онда идемо са већим возилима цистернама ради спасавања имовине – истиче Пузовић.

За разлику од месеца марта када је ватрогасно – спасилачка јединица имала 80 интервенција на територији Пријепоља, Прибоја и Нове Вароши, Пузовић каже да је тренутно ситуација стабилизована и да је број интервенција значајно мањи.

Подели на мрежама