Полицијска управа Пријепоље: За четири дана откривена 193 прекршаја возача аутобуса и камиона

Полицијска управа Пријепоље: За четири дана откривена 193 прекршаја возача аутобуса и камиона

Припадници Министарства унутрашњих послова, Управе саобраћајне полиције, од 19. фебруара спроводе међународну акцију појачане контроле саобраћаја, усмерену на откривање прекршаја које чине возачи аутобуса и теретних возила. У прва четири дана трајња акције на територији коју покрива Полицијска управа у Пријепољу откривена су 193 прекршаја.

Акција појачане контроле аутобуса и теретних возила спроводи се истовремено у 30 држава које су и чланице организације РОАДПОЛ – Мрежа саобраћајних полиција Европе. Током четири дана трајања акције, на државним путевима са наинтензивнијим саобраћајем који пролазе кроз територију Полицијске управе Пријепоље, Саобраћајна полиција открила је 193 прекршаја.

Ова акција ће трајати до 25. фебруара и део је међународне активности која се спроводи у 30 европских земаља које су чланице организације Мрежа саобраћајних полиција Европе, а акценат је стављен на поштовање одредби Закона о радном времену посаде возила у друмском превозу и тахографима, контролу превоза терета, као и контролу испуњености општих услова за учешће возача, аутобуса и теретних возила у саобраћају, каже Петар Кијановић, официр Саобраћајне полиције за саобраћајне незгоде.

Саобраћајна полиција је, у редовним и појачаним контролама на територији Полицијске управе у Пријепољу, од почетка године открила 2.992 прекршаја, што је за 21 одсто више него у истом периоду претходне године.

Најчешћи прекршаји које чине возачи на подручју Полицијске управе у Пријепољу су неприлагођена брзина – 1.834 прекршаја и некоришћење сигурносног појаса у току вожње – 306 прекршаја. Такође, полиција је за воланом затекла 54 возача који су управљали возилом под дејством алкохола и 13 возача под дејством психоактивних супстанци. Од почетка ове године на путевима Полицијске управе у Пријепољу евидентирано је 11 саобраћајних незгода, у којима ни један особа није погинула, а две су 2 задобиле тешке и 3 лаке телесне повреде. Апелујемо на возаче да буду савесни, одговорни и стрпљиви, да поштују ограничења брзине, да користе сигурносни појас и не управљају возилом ако су под дејством алкохола, као и да поштују све остале саобраћајне прописе у циљу своје и безбедности осталих учесника у саобраћају, каже Кијановић.

У току прошле године спроведене су две исте међународне акције у којима је на подручју Полицијске управе у Пријепољу контролисано 17 аутобуса и 366 теретних возила. У њима је откривено укупно 440 прекршаја из Закона о радном времену посаде и тахографима, а најчећи прекршаји били су прекорачење времена управљања возилом и некоришћење одмора возача – 99, док је направљено 55 прекршаја у вези са документацијом посаде.

Подели на мрежама

Повезани чланци